ЖЕСТОВА МОВА – СКЛАДОВА КУЛЬТУРИ ГЛУХИХ

30 вересня 2018 з нагоди Європейського дня мов, Міжнародного дня жестових мов та Міжнародного тижня Глухих у Британській Раді (British counsel) на запрошення Українського товариства глухих науковими співробітниками відділу навчання жестової мови Наталією Адамюк та Анною Замша було проведено лекцію-тренінг «Жестова мова – складова культури глухих».

Традиційно останній тиждень вересня є одним із найбільш насичених на події, присвячені жестовій мові та культурі Глухих.

Минулого року на сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй було затверджено, що 23 вересня щороку відзначатиметься Міжнародний день жестових мов.

На лекції-тренінгу було розвінчано низку найпоширеніших міфів, що побутують щодо жестової мови. Зокрема, такі поширені міфи як: «Жестова мова – те саме, що й мова жестів», «Жестова мова є універсальною для різних країн світу», «Жестова мова не має власної лексики та граматики» тощо.

На практичних прикладах, учасникам лекції-тренінгу було продемонстровано відмінності між частинами мови та правила видозміни жестів різних мовних категорій, що притаманні українській жестовій мові. Також було окреслено основні принципи культури жестомовного спілкування.

Фото: Серж Осмоловський, Артем Осмоловський.