Курси підвищення кваліфікації сурдопедагогів

17 січня 2020 р. науковці відділу освіти дітей з порушеннями слуху Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України Світлана Литовченко та Володимир Шевченко взяли участь у роботі курсів підвищення кваліфікації сурдопедагогів на базі Одеської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №91 І-ІІІ ступенів. Серед слухачів були також педагоги з Болградської спеціальної школи-інтернату, закладу дошкільної освіти для дітей з порушеннями слуху м. Одеси.

У межах модулю «Реалізація корекційно-розвивальної складової в освіті дітей з порушеннями слуху» презентовано сучасні педагогічні підходи, особистісно-орієнтовані технології корекційно-розвивального навчання, особливості реабілітації дітей з кохлеарними імплантами, актуальні аспекти діяльності інклюзивно-ресурсних центрів.

Забезпечення підвищення кваліфікації педагогів, які навчають дітей з особливими потребами, є одним із важливих напрямів діяльності Інституту.

Сучасні нормативні документи створюють нові можливості для здійснення такої роботи, яка не лише на часі, але також дозволяє вийти на новий рівень співпраці із закладами дошкільної і загальної середньої освіти.

Під час практичних занять на базі Одеської школи обговорювалися актуальні проблеми навчання дітей з порушеннями слуху. Педагоги, які долучилися до роботи курсів, – досвідчені, мають вагомі результати, тому обмін досвідом був корисним і цікавим. Усі учасники ще раз переконалися, що спеціальні школи є нашим національним надбанням, мають значні досягнення, багаторічний цінний досвід, а також розвиваються, сприймають інновації, творчо підходять до розв’язання щоденних навчальних завдань.