31 березня-2 квітня 2021 р. у м. Києві на платформі Zoom meeting відбулася Всеукраїнська міжгалузева науково-практична онлайн-конференція «Філософські, історіософські та педагогічні аспекти єдності українського суспільства», яка проводилась в рамках ХІІ Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» та виставки освіти за кордоном «World Edu 2021». Організаторами заходу виступили Національна академія педагогічних наук України, Інститут обдарованої дитини НАПН України, всеукраїнська газета «Освіта і суспільство».

Мета конференції: обговорення актуальних наукових і практичних проблем розвитку українського суспільства; громадянськості й суб’єктності особистості; виховання громадян України. Проблематика конференції зібрала для обговорення нагальних питань широке коло вчених з різних наукових галузей і практиків освіти – від шкільної до вищої. У заході взяли участь 141 учасник: науковці Національної академії наук України та Національної академії педагогічних наук України; викладачі вишів; представники обласних та районних управлінь освіти, інститутів післядипломної освіти; адміністрація навчальних закладів, учителі, класні керівники, психологи; соціальні педагоги; магістранти вищих навчальних закладів, представники бізнес-структур.

На конференції було представлено результати досліджень суспільних явищ, пов’язаних із сьогоденням, практичний досвід освітніх закладів із формування громадянськості, патріотизму учнівського й студентського контингенту, висвітлено результати історико-педагогічних досліджень, що актуалізують аспекти виховання молоді як свідомих громадян України. У роботі конференції взяли активну участь науковці Інституту спеціальної педагогіки та психології ім. Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України. Зокрема, у пленарному засіданні з виступом «Деінституціалізація та інклюзія: імперативи та суперечності» взяла участь головний науковий співробітник відділу інклюзивного навчання Колупаєва Алла Анатоліївна, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України.

У рамках роботи секції № 3 «Громадянськість і обдарованість особистості, як потенціал успіху держави» Таранченко Оксана Миколаївна, доктор педагогічних наук, головний науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями слуху, виступила з доповіддю «Стратегічний потенціал технологізації для трансформації освіти дітей з особливими освітніми потребами» та Коваль-Бардаш Людмила Вікторівна, кандидат педагогічних наук, провідний науковий співробітник відділу інклюзивного навчання з промовою «Новітні засади до формування індивідуальної освітньої траєкторії дитини з ОПП». Представлені матеріали надруковано у Збірнику матеріалів Всеукраїнської міжгалузевої науково-практичної онлайн-конференції (http://www.iod.gov.ua/articles.php?article_id=28).