Наукова співпраця та партнерство!

26 Серпня 2021 року пройшла зустріч між Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України та Едмонтонським Університетом Конкордія (Канада).

Університет Конкордія – давній партнер Інституту. Саме завдяки партнерству двох наших установ, та інших інституцій, у канадійсько-українському проєкті «Інклюзивна освіта для дітей з особливими потребами в Україні» у 2008 -2013 рр. вдалося зробити впровадження інклюзивного навчання в Україні загальнонаціональним пріоритетом.

У двосторонніх перемовинах питання інклюзії розглядалися не лише в аспекті створення доступного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами, а в широкому сенсі інклюзивної освіти – створення рівних можливостей для всіх категорій дітей в Україні.

На зустрічі також йшлося про перспективи поглиблення співпраці між установами, зокрема, про заохочення студентів Університету Конкордія та аспірантів Інституту до проведення спільних наукових досліджень.

У дискусії було акцентовано увагу також на спільних проблемах українських і канадійських освітян, зокрема на шляхах підготовки вчителів до роботи в умовах інклюзивного навчання та забезпеченні реалізації права дітей з особливими освітніми потребами на освіту в умовах дистанційного навчання. Спільно з канадійськими вченими було прийнято рішення об’єднати зусилля для пошуку шляхів вирішення цих проблем.

У зустрічі взяли участь: зі сторони ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України – Леся Прохоренко – директорка; В’ячеслав Засенко – радник директора; Олег Орлов – заступник директора з науково-експериментальної роботи; Наталя Ярмола – заступниця директора з наукових питань; Володимир Шевченко – вчений секретар; зі сторони Університету Конкордія – Тім Лорман – президент; Манфред Крепскі Зейх – віце-президент із зовнішніх та міжнародних зв’язків; Брент Бредфорд, Шеріл Крокер, Донна МакГі Річмонд, Сіммі Чанг – професори.