До 90-річчя від дня народження Миколи Дмитровича Ярмаченка, Першого Президента-організатора та академіка-засновника НАПН України

6 вересня 2018 року за організації Інституту спеціальної педагогіки в Національній академії педагогічних наук України відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Внесок Миколи Дмитровича Ярмаченка у розвиток української освіти, педагогіки, психології».

Директор Інституту В.В.Засенко у своєму виступі поділився спогадами про Миколу Дмитровича, як видатного Вченого та Вчителя, який здійснив значний вплив на світогляд та визначення наукового шляху у галузі сурдопедагогіки. Важливі тези стосувалися як особистісних рис Миколи Дмитровича, так і його наукових ідей щодо історії становлення та перспектив розвитку національної спеціальної педагогіки. В’ячеслав Васильович підкреслив українську спрямованість поглядів М.Д. Ярмаченка та повідомив, що Інститут в майбутньому буде носити його ім’я.

У роботі круглого столу взяли участь учні М.Д.Ярмаченка, співробітники відділів навчання жестової мови С.В.Кульбіда, освіти дітей з порушеннями слуху С.В.Литовченко, В.В.Жук, В.В.Литвинова, В.М.Шевченко, які зазначили, що Микола Дмитрович завжди відмічав потенціал дітей з порушеннями слуху, а його ідеї щодо особливостей їх навчання, професійної підготовки не втрачають актуальності та знаходять продовження в дослідженнях сучасних науковців та педагогічній практиці.

В.В.Засенко нагороджено медаллю Інституту педагогіки НАПН України «М.Д.Ярмаченко».

Щиро вітаємо з гідною відзнакою та пишаємося нашим директором!