НАУКА ‒ ПРАКТИЦІ!

25 січня 2024 року в офлайн-форматі відбувся науково-практичний семінар «Педагогічний супровід дітей з порушеннями слуху в інклюзивних групах та класах», зорганізований відділом освіти дітей з порушеннями сенсорного розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України та Інклюзивно-ресурсним центром №10 Шевченківського району міста Києва.

Означений захід відбувся в контексті реалізації проекту «Методична студія», що передбачено угодою про співпрацю між Інститутом й ІРЦ і має за мету упровадження результатів наукових досліджень у практику роботи фахівців, в т.ч., проведення низки спільних масових заходів, спрямованих на безперервний професійний розвиток освітян Шевченківського району.

Учасниками семінару були фахівці ІРЦ і педагоги закладів дошкільної та загальної середньої освіти району, в інклюзивних групах / класах яких навчаються діти з порушеннями слуху.

У процесі роботи було обговорено важливі питання педагогічного супроводу таких дітей, презентовано сучасні погляди на організацію їхнього навчання і соціалізації, представлено нові підручники та навчальні посібники.

Спікерами семінару виступили науковці відділу освіти дітей з порушеннями сенсорного розвитку:

  • Світлана Литовченко, докт. пед. наук, завідувач відділу – «Рекомендації зі створення безбар’єрного середовища для дітей з порушеннями слуху»;
  • Оксана Таранченко, докт. пед. наук, гол. наук. співроб. – «Проблеми медико-педагогічної взаємодії при наданні підтримки дітям з особливими освітніми потребами»;
  • Валентина Жук, канд. пед. наук, ст. наук. співроб. – «Діагностування та розвиток слухомовленнєвих навичок у слухопротезованих дітей»;
  • Віра Литвинова, ст. наук. співроб. – «Підготовка сучасних підручників та навчальних посібників для дітей з порушеннями слуху».

Традиційно під час проведення подібних науково-практичних заходів було також представлено важливі ресурси Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України: Електронну бібліотеку НАПН України, де можна ознайомитися з напрацюваннями науковців https://lib.iitta.gov.ua/view/divisions/ins=5Fspe=5Fped/; послуги Психологічного консультативно-тренінгового центру – консультативна та методична допомога для педагогів та батьки https://ispukr.org.ua/?p=6083; фахові періодичні видання Інституту – журнал “Особлива дитина: навчання і виховання” https://ojs.csnukr.in.ua/index.php/Exceptional_child та науково-методичний збірник “Освіта осіб з особливими освітніми потребами: шляхи розбудови” https://spp.org.ua/index.php/journal; курси підвищення кваліфікації педагогів https://ispukr.org.ua/?page_id=344 та ін.

Спільні заходи з метою професійного розвитку фахівців сприяють упровадженню актуальних сучасних підходів, організації професійного співробітництва, міждисциплінарної взаємодії, підвищенню якості інклюзивного навчання.

Висловлюємо вдячність організаторам і учасникам семінару!

Естафету переймають науковці інших відділів, які проведуть серію спільних науково-методичних семінарів, присвячених особливостям навчання дітей з різними освітніми труднощами.