БЕЗПЕЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ: ОРГАНІЗАЦІЯ НАДАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ДІТЯМ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В КРИЗОВИХ СИТУАЦІЯХ

У надважкий період воєнного часу важливим є уважне ставлення до психологічного стану всіх учасників освітнього процесу, налагодження ефективної комунікації, зниження рівня тривожності, надання необхідної допомоги тощо. Діти з особливими освітніми потребами є найбільш вразливою категорією серед здобувачів освіти, які потребують особливої підтримки та уваги.

22 лютого 2024 року в режимі онлайн відбувся методичний семінар з актуальної теми «Безпечне середовище: організація надання індивідуальної підтримки дітям з особливими освітніми потребами в кризових ситуаціях», який є першим із серії заходів «Психолого-педагогічна підтримка дітей, батьків та педагогів в умовах воєнного стану» за організації Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів (ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти).

Учасники заходу: директори та практичні психологи інклюзивно-ресурсних центрів Київської області.

У межах постійної співпраці Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України з Київським обласним ІПОПК у семінарі взяла участь Світлана Литовченко, докт. пед. наук, завідувач відділу освіти дітей з порушеннями сенсорного розвитку. У виступі «Особливості надання індивідуальної підтримки дітям з порушеннями слуху в умовах війни» презентовано актуальні методичні аспекти проблеми, результати опитування директорів та педагогів спеціальних закладів освіти для дітей з порушеннями слуху, а також методичні поради, важливі ресурси, посібники, підготовлені відділом.

Питання, які обговорювалися: роль інклюзивно-ресурсних центрів у створенні безпечного та доступного освітнього середовища в закладах освіти; психологічна підтримка для всіх учасників освітнього процесу; ментальне здоров’я: ключові аспекти, виклики та стратегії підтримки.

Представлено досвід роботи інклюзивно-ресурсних центрів щодо психологічної підтримки сімей та дітей з особливими освітніми потребами в кризових ситуаціях.

Дякуємо за професійну комунікацію та плідну співпрацю!