СПІВПРАЦЯ ОСВІТЯН І МЕДИКІВ

26-27 вересня на запрошення Національного медичного університету імені О.О. Богомольця науковці Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України взяли участь у Науково-практичній конференції з міжнародною участю «Міждисциплінарний підхід в лікуванні стоматологічних захворювань» (до 10-річчя заснування кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця).

Так, із змістовною доповіддю «Доступність та безбар’єрність послуг для осіб з особливими освітніми потребами в Україні» на пленарному засіданні виступила завідувачка відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, докт. пед. наук, ст. наук. співроб. Олена Чеботарьова.

Було окреслено актуальні питання створення безбар’єрного простору для осіб з особливими потребами у медичній сфері, розроблення та впровадження сучасних освітньо-професійних програм, які містять аспекти професійної комунікації лікаря, зокрема залучення до такої роботи міжгалузевих команд фахівців, представлено напрями роботи Інституту, актуальні розробки: посібники «Особи з особливими потребами: етичне спілкування, супровід, допомога», «Запровадження безбар’єрності освітніх послуг в закладах дошкільної та загальної середньої освіти: аналітичні матеріали для МОН України» та ін.

На засіданні секції з доповіддю «Забезпечення безбар’єрного простору стоматологічної клініки для пацієнтів з особливими комунікативними потребами» виступив аспірант Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, асистент кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця Віталій Литовченко.

У конференції взяли участь ректор НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, д.мед.наук, проф. Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, д.мед.наук, проф. Олександр Науменко, декани факультетів, провідні фахівці медичної галузі, українські лікарі, педагоги, науковці та міжнародні експерти з Франції, Молдови, Німеччини.

На заході було висвітлено актуальні питання мультидисциплінарного підходу в медичній практиці, актуальні аспекти підвищення кваліфікації для медичних працівників, надання медичної допомоги населенню в умовах війни, можливості для обміну науковим і практичним досвідом, подальшої імплементації інновацій.