Науково-методичний семінар «Особливості розвитку та педагогічної підтримки дітей з порушеннями інтелектуального розвитку»

23 квітня 2018 року на базі Київського ДНЗ № 127  відбувся науково-методичний семінар «Особливості розвитку та педагогічної підтримки дітей з порушеннями інтелектуального розвитку», співорганізаторами якого були НМЦ районного управління Солом’янського району, відділ інклюзивного навчання, відділ освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки НАПН України,  ДНЗ №127.     На захід запрошено педагогів, вихователів загальноосвітніх закладів, а також представників експериментальних закладів Інституту спеціальної педагогіки НАПН України.

Відкрила семінар Іванюк О.В., методист НМЦ, яка наголосила на об’єднанні зусиль щодо створення організаційно-педагогічних умов навчання дітей в умовах інклюзивного простору, поширенню ефективного вітчизняного та світового досвіду навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Директор ДНЗ №174, Ракітіна С.В., акцентувала увагу учасників на досягненнях та актуальних проблемах освіти дітей з ментальними порушеннями, необхідності використання та подальшого розроблення навчально-методичних  комплектів для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.

Л. В.Коваль, завідувач відділу інклюзивного навчання, представила інтерактивну доповідь-презентацію «Організація інклюзивного середовища», в якій висвітлила вітчизняну модель реалізації інклюзивного навчання, питання методичного забезпечення педагогів загальноосвітніх закладів.

О.В.Чеботарьова, завідувач відділу освіти з порушеннями інтелектуального розвитку, представила доповідь-презентацію «Впровадження результатів наукових досліджень у практику навчання і виховання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку», в якій представила сучасні технології, методичні напрацювання та інноваційні розробки відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.

С.В. Трикоз, науковим консультантом експерименту на базі спеціальної школи №16,  представлено методичну доповідь “Особливості розвитку, навчання та виховання дітей з  порушеннями інтелектуального розвитку”.

У роботі семінару взяли участь наукові співробітники Г. Блеч, Н. Ярмола, О. Мякушко, І. Гладченко, І. Сухіна, які репрезентували нові підручники та посібники, технології супроводу дітей з інтелектуальними порушеннями.

Директором СШІ №17, Нікуленковою Н.М., репрезентовано досвід та результати експериментальної діяльності у навчальному закладі, представлено інноваційні здобутки педагогів закладу.

Науковому консультанту експерименту (Трикоз С.В.) та керівнику наукової теми (Чеботарьовій О.В.) було вручено Грамоти Святошинського районного управління освіти, молоді та спорту за високопрофесійний науковий супровід  дослідно-експериментальної діяльності у спеціальній школі №16 «Формування інноваційного освітнього простору спеціальної школи».

Значний інтерес викликала інтерактивна відео-презентація Жук Т.Я, автора програми «Психомоторний та сенсорний розвиток» на основі використання методики Монтессорі, яка отримала Гриф Міністерства.

У ході семінару було висвітлено інноваційні освітні технології навчання, викладено загальні рекомендації щодо використання модифікованого програмового змісту для дітей з різним ступенем порушення інтелектуального розвитку.

Висловлюємо щиру вдячність Іванюк Олені Вікторівні, Ракітіній Світлані Василівні, Нікуленковій Наталії Михайлівні, Жук Тетяні Яківні, усім організаторам науково-методичного семінару, учасникам заходу за творчу атмосферу та плідну співпрацю, впровадження науково-дослідних результатів у практику роботи навчальних закладів!

Дякуємо, шановні наші колеги, за ефективну роботу та до нових зустрічей!