Науково-практичний семінар «Сучасні технології психологічної реабілітації осіб з глибокими порушеннями зору: реалії та перспективи»

30 січня 2019 р. на базі Інституту спеціальної педагогіки та психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України відбувся науково-практичний семінар «Сучасні технології психологічної реабілітації осіб з глибокими порушеннями зору: реалії та перспективи».Захід було організовано відділом освіти дітей з порушеннями зору спільно з комунальною реабілітаційною установою «Київський центр незрячих».

На семінарі, в якому взяли участь психологи, тифлопедагоги, директорі навчально-реабілітаційних та інклюзивно-ресурсних центрів, обговорювалися наступні актуальні питання:

  • програми психологічної реабілітації осіб з глибокими порушеннями зору;
  • напрями психологічної реабілітації в сучасних умовах;
  • методи та прийоми психологічної реабілітації;
  • критерії ефективності психологічної реабілітації.

З цікавими та ґрунтовними доповідями виступили:

− Васін Сергій Анатолійович, директор КРУ «Київський центр незрячих», − «Організаційно-фінансове забезпечення вирішення проблем незрячих Київською міською владою»

− Самборська Ганна Петрівна, заступник директора з реабілітаційної роботи КРУ «Київський центр незрячих», − «Київський центр незрячих: форми і методи реабілітаційної роботи»;

− Кобильченко Вадим Володимирович, д.психол.н., с.н.с. головний науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями зору, − «Наукові аспекти психологічної реабілітації осіб з глибокими порушеннями зору»;

− Костенко Тетяна Миколаївна, к.психол.н., завідувач відділу освіти дітей з порушеннями зору, − «Програма психологічної реабілітації людей з порушеннями зору»;

 

 

− Довгопола Катерина Станіславівна, к.психол.н., с.н.с. відділу освіти дітей з порушеннями зору, − «Основні принципи побудови програм раннього втручання у роботі з родинами дітей раннього віку з важкими порушеннями зору»;

− Батіщев Володимир Васильович, тренер зі спортивних танців, керівник проекту танцювально-рухової терапії з незрячими, − «Танцювально–рухова терапія як метод психологічної реабілітації осіб з глибокими порушеннями зору».

В обговоренні взяли участь практичні психологи, які працюють безпосередньо з людьми з глибокими порушеннями зору, та внесли свої пропозиції і зауваження щодо ефективної побудови програми психологічної реабілітації.

На заході практикували форми та методи роботи з людьми з порушеннями зору.

 

Зі своїми пропозиціями виступили доценти кафедри офтальмопедагогіки та офтальмопсихології факультету спеціальної та інклюзивної освіти НПУ ім. М. П. Драгоманова Войтюк Юрій Олександрович і Гребенюк Тетяна Миколаївна.

 

Результатами  проведення заходу стало затвердження програми психологічної реабілітації для роботи з людьми з порушеннями зору та їх родинами, внесення пропозицій щодо розширення методів та форм роботи, укладення угоди про подальшу співпрацю з практиками та освітніми установами.