Форум-фестиваль «Майдан Людяності до міжнародного дня сім’ї ООН»

10 травня 2019 р. науковці Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України взяли участь у Форумі-фестивалі «Майдан Людяності до міжнародного дня сім’ї ООН», який проходив у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» (м. Київ) за ініціативи громадських організацій Громадська спілка «Конгрес Людяності», Громадська організація «Український конгрес інвалідів» та ін.

«Майдан Людяності» – громадський культурно-просвітницький аполітичний форум, який покликаний об’єднати активних, творчих, небайдужих громадян України, митців, майстрів своєї справи, що розвивають проекти та ідеї у різних сферах – педагогічній, музичній, мистецькій, правозахисній, просвітницькій та інших.

Форум-фестиваль включає багато різних подій, виступів, конференцій, презентацій, концертів, приурочений до Дня матері і організований як велике родинне свято з загальною ідеєю «Моя Українська земля та люди на ній», об’єднуючи на основі цінностей розвитку вільної і творчої особистості, комунікації, діалогу та творчої співпраці.

Створенню духовного та національно-патріотичного настрою сприяли виступи Патріарха Філарета, дитячих творчих колективів, волонтерів. Особливо вразили музичні твори та вірші у виконанні талановитих дітей, які користуються кохлеарними імплантами.

Науковці Інституту взяли участь у роботі круглого столу та обговоренні важливих питань:

  • «Сучасні підходи до освіти дітей з особливими освітніми потребами в контексті загальноєвропейських тенденцій» (В’ячеслав Засенко, дійсний член НАПН України, доктор пед. наук, професор, директор; Леся Прохоренко, доктор психол. наук, заступник директора з науково-експериментальної роботи);
  • «Новітні підходи в освіті дітей з комплексними порушеннями розвитку: від теорії до практики» (Олена Чеботарьова, кандидат пед. наук, завідувач відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку);
  • «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями психофізичного розвитку» (Оксана Мякушко, кандидат психол. наук, старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку);
  • «Комплексна підтримка батьків та дітей з порушеннями слуху: практичні рекомендації» (Світлана Литовченко, кандидат пед. наук, завідувач відділу освіти дітей з порушеннями слуху; Валентина Жук, старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями слуху).

Учасників зацікавила виставка робіт науковців Інституту, на якій були представлені сучасні технології роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Захід об’єднав батьків та фахівців, широку громадськість навколо прогресивних ідей в освіті.