Семінар «Я хочу чути! Слухова реабілітація дітей і дорослих за допомогою систем Cochlear Nucleus® & Baha®»

«Я хочу чути! Слухова реабілітація дітей і дорослих за допомогою систем Cochlear Nucleus® & Baha®»

19 червня 2019 р. науковці відділу освіти дітей з порушеннями слуху Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, к.п.н., с.н.с.,завідувач Світлана Литовченко та с.н.с. Валентина Жук взяли участь в семінарі «Я хочу чути! Слухова реабілітація дітей і дорослих за допомогою систем Cochlear Nucleus® & Baha®», який проходив в Інституті отоларингології імені проф. О.С.Коломійченка за організації компанії Cochlear, її дистриб’ютора в Україні «Універсал. Медичне обладнання», Центру «SurdoКабінет», ГО «КоАдаптація».

Основні меседжі заходу:

  • кожна людина повинна мати можливість чути і бути почутою;
  • раннє втручання – основна передумова успіху;
  • слухопротезування – необхідна, але не достатня умова для успішного слухомовленнєвого та пізнавального розвитку дитини з порушенням слуху, виключно важливе значення має педагогічний супровід та підтримка з боку батьків;
  • ніколи не пізно покращити слух;
  • важлива умова – комплексний міждисциплінарний підхід, до реалізації якого залучена команда фахівців з медичної, технічної, психолого-педагогічної, соціальної сфер та батьки дитини.

Семінар був адресований як фахівцям, насамперед сурдопедагогам, логопедам, так і батькам, діти яких отримують засоби слухопротезування та мають проходити реабілітацію.

Варто зазначити, що у 2019 році, завдяки відновленню державної програми, передбачається провести операції з кохлеарної імплантації 505 дітям (в черзі станом на 1 січня 2019 р. було 379 дітей) та замінити мовні процесори 224 дітям (в черзі на 1 січня цього року – 189 дітей). Розширенню кола учасників сприяла можливість дивитися захід у прямій трансляції на сторінці Cochlear Україна.

Цікаво: прообраз сучасного слухового апарату та перший аудіометр Олександр Грейам Белл створив для дружини. Над першим кохлеарним імплантом Грем Кларк працював, щоб допомогти татові почути світ. Тож що рухає уперед справу допомоги людям з порушеннями слуху? Чи не любов та щире прагнення покращити якість життя рідним і всім, хто потребує підтримки?

Щиро вдячні організаторам та доповідачам (Антастасія Фланаган, Дмитро Заїка, Світлана Заїка та ін.), колегам, родинам з дітками за цікавий захід, корисну і змістовну зустріч. Сподіваємося на подальшу співпрацю.