Зустріч з директором Центру мозку, свідомості та пізнання, доктором психології  Університету Менеджменту Махаріші Фредом Тревісом

29 жовтня 2019 року у залі Президії Національної академії педагогічних наук України відбулася зустріч першого віце-президента НАПН України В.І. Лугового, віце-президента НАПН України О.М.Топузова,  академіка-секретаря відділення психології, вікової фізіології та дефектології НАПН України С.Д.Максименка, ученого секретаря відділення І.М.Білої, директора Департаменту ліцензування МОН України А.Г.Шевцова, директора Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України В.В.Засенка, заступника директора з науково-експериментальної роботи Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України Л.І.Прохоренко, директора Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи В.Г.Панка, докторантки Н.В. Никоненко, представників психологічних служб силових структур, Ради молодих вчених  та ін. з директором Центру мозку, свідомості та пізнання, доктором психології  Університету Менеджменту Махаріші Фредом Тревісом.

Доктор Тревіс стисло ознайомив присутніх з результатами своїх 20-ти річних досліджень, протягом яких серед іншого вивчалася робота головного мозку понад 1500 осіб, які практикують трансцендентальну медитацію (ТМ). Було доведено, що техніка трансцендентальної медитації розвиває розумовий потенціал осіб, підвищуючи коефіцієнт інтелекту і покращуючи академічну успішність, водночас зменшуючи стреси, тривогу і депресію, зміцнює зв’язок між лобовою ділянкою кори головного мозку та іншими її ділянками, покращує роботу мозку в цілому.

Фред Тревіс презентував Шкалу інтеграції мозку по ЕЕГ, записану під час виконання складних  завдань практикуючими Трансцендентальну Медитацію (ТМ) тривалий час, які повідомляли про постійну інтеграцію «власне свідомості» (Трансцендентальної Свідомості) при неспанні, глибокому сні і сні зі сновидіннями. Хвилі мозку учасників дослідження порівнювалися між особами, які володіли медитацією, і особами, які не володіли цим методом.

У своїй презентації Фред Тревіс показав як змінюється функціонування мозку, коли людина починає практику ТМ. Вищі показники за Шкалою інтеграції мозку зв’язувалися з такими критеріями: 1) станом просвітління; 2) підвищеною фронтальною когерентністю 6-45 Гц на ЕЕГ; 3) підвищенням альфа – і зниженням гамма-активності; 4) підвищенням рівня взаємозв’язку між активністю мозку і вимогами завдання; 5) позитивною кореляцією (від 0.4 до 0.7) з емоційною стабільністю, внутрішнім орієнтуванням, моральним обґрунтуванням і відкритістю до вражень; і 6) негативною кореляцією з тривогою (0.45).

Під час доповіді виникала жвава дискусія, а по її завершенні було безліч запитань від присутніх.

 Щиро вдячні доктору Фреду Тревісу за надану цікаву інформацію!