Основи діагностичної діяльності корекційного педагога в роботі з дітьми з комплексними порушеннями розвитку

Автори: Чеботарьова О.В., Гладченко І.В., Ярмола Н.А.

Анотація: Методичні рекомендації передбачають висвітлення питань діагностичної діяльності корекційного педагога в роботі з дітьми з комплексними порушеннями розвитку. Дану працю розроблено на основі проведених експериментальних досліджень, що передбачають впровадження ідей комплексного обстеження, як прогностичної основи для подальшої діяльності педагогів-практиків з дітьми означеної категорії дітей.

Охарактеризовано зміст та алгоритм процесу обстеження психофізичного розвитку дітей з комплексними порушеннями розвитку (порушення опорно-рухового апарату та інтелекту). Відзначено, що при діагностичному оцінюванні розвитку необхідно враховувати рівень сформованості у дітей соціально-адаптивних навичок, мотивації щодо успішного засвоєння різних видів діяльності, що в цілому сприяє соціальній адаптації та інтеграції у суспільство.

Практичне використання даних методичних рекомендацій сприятиме формуванню поліфункціональної компетентності корекційного педагога. Використання в практиці роботи зазначеної праці дозволить посилити корекційно-діагностичне спрямування освітнього процесу, зосередити педагогічну увагу на особистості дитини як суб’єкті навчання, виховання та розвитку. Також сприятиме формуванню життєвої компетентності дітей, забезпеченню зворотного зв’язку під час сумісної діяльності дорослого та дитини.

Адресовано корекційним педагогам, психологам, керівникам закладів загальної середньої освіти, центрів психолого-педагогічної реабілітації та корекції, НРЦ, ІРЦ, соціально-реабілітаційних центрів, методистам, викладачам та студентам закладів вищої освіти, всім, хто цікавиться проблемами діагностики та корекції психофізичного розвитку дітей.

 

Завантажити