«Наука і практика: працюємо разом задля дітей!» – під таким гаслом 20 листопада у Всесвітній день дитини, в рамках Міжнародної виставки освіти «Освіта та кар’єра-2020» науковими співробітниками відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України спільно з педагогами спеціальної школи №26 м. Києва було організовано та проведено науково-практичний онлайн семінар «Сучасні стратегії навчання учнів з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку в умовах Нової української школи».

У семінарі брали участь науковці, викладачі ВЗО, педагоги спеціальних закладів загальної середньої освіти та закладів з інклюзивним навчанням, фахівці навчально-реабілітаційних центрів, студенти факультетів за напрямом «Спеціальна та інклюзивна освіта», батьки дітей з ООП.

У ході роботи були представлені сучасні інноваційні технології, які успішно використовуються у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами.

Учасники заходу були ознайомлені із сучасними науково-практичними напрацюваннями відділу, новими методиками та технологіями, що використовуються у навчанні дітей з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку.

Під час семінару розглядались питання формування освітніх та соціальних компетенцій учнів, які були представлені Чеботарьовою О.В. (завідувач відділу) у доповіді-презентації «Стратегії формування освітніх та соціальних компетенцій в учнів з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку».

Блеч Г.О. і Трикоз С. В. (старші наукові співробітники) представили тему «Формування сенсорно-пізнавального розвитку у процесі вивчення інтегрованого курсу «Я досліджую світ»;

Бобренко І.В. (науковий співробітник) було висвітлено тему «Індивідуальний підхід при проведенні уроків фізичної культури на сучасному етапі реформування початкової освіти учнів з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку».

 

У ході семінару Гладченко І.В. (старший науковий співробітник) піднімала питання організації корекційно-абілітаційного освітнього простору для дітей з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку, тема доповіді – «Базальна стимуляція в системі корекційно-реабілітаційного навчання дітей з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку».

Психологічні стратегії роботи були висвітлені у доповідях «Психологічний супровід учнів з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку в процесі навчання», яку презентувала Мякушко О.І. (старший науковий співробітник) та «Психологічна адаптація учнів до шкільного навчання» Сухіна І.В. (старший науковий співробітник).

Свої цікаві напрацювання в рамках заходу представили педагоги спеціальної школи №26 м. Києва, презентації яких супроводжувались відео-фрагментами занять, ефективних методів та технологій, які використовуються у роботі з дітьми. Так, Павлюченко О.М. (директор спеціальної школи №26 м. Києва) та Крикун Н.І. (заступник директора з навчально-виховної роботи) виступили з презентацією «Організація командної взаємодії фахівців закладу у навчанні учнів з ООП відповідно до вимог НУШ»; Бродецька А.А. (психолог), Петрачкова В.М. (психолог), Петренко І.А. (вчитель-логопед) висвітлили тему «Комплексна взаємодія в системі психолого-педагогічного супроводу учнів з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку»; Піддубна П. М. (вчитель спеціальної школи) – «Використання методики ТАН-Содерберг та глобального читання у роботі з учнями з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку»; Гнатенко В.С. (вчитель спеціальної школи) – «Практичне застосування учнями математичних знань у повсякденній життєдіяльності»; Матірка Н.М. (вчитель музики спеціальної школи) – «Використання музикотерапії у роботі з учнями з особливими освітніми потребами».

Висловлюємо щиру вдячність директору Павлюченко Ользі Миколаївні та педагогічному колективу спеціальної школи №26, усім учасникам науково-практичного семінару за активність, обмін досвідом та інноваційними технологіями, цікавими ідеями! Бажаємо усім здоров’я, подальших успіхів та плідної співпраці!