30 листопада 2021 року
відбувся Всеукраїнський науково-методичний семінар
«Безбар’єрність в освіті: сучасні вимоги та перспективи»
з міжнародною участю

Під час заходу були висвітлені важливі теми та обговорені нагальні питання щодо інклюзивного навчання, організації освітнього простору, партнерства та соціальної взаємодії.

Робота семінару відбувалася за такими напрямами:

1. Використання альтернативної і додаткової комунікації в умовах інклюзивного освітнього середовища.

2. Діджиталізація в освіті.

3. Проблеми підготовки майбутніх учителів природничо-математичних дисциплін до роботи в умовах інклюзивної освіти.

Були представлені важливі та цікаві доповіді:

«Соціальне партнерство та цифрова інклюзія: досвід «Хуавей» в Україні і світі». Аліна Севастюк, менеджер зі зв‛язків з громадкістю, компанія «ХУАВЕЙ УКРАЇНА», м. Київ.

«Альтернативна і додаткова комунікація – можливості для дітей з особливими освітніми потребами». Оксана Кривоногова, кандидат психологічних наук, доцент голова громадської завідувачка центру раннього втручання КНП «Дитяча міська поліклініка № 6» (м. Одеса).

«Використання інструментів ОСМ та Mapillary в облаштуванні інфраструктури та освітніх проєктах. Позитивні якості та перспективи», Ярослав Швидкий,  MA (Master of Arts), голова громадської організації «Діджитал Черкаси» (м. Черкаси).

«Інноваційні підходи до організації освітнього процесу дітей з особливими освітніми потребами закладів загальної середньої освіти», Наталія Ярмола, кандидат педагогічних наук, заступник директора з наукової роботи Інституту спеціальної педагогіки і психології ім. Миколи Ярмаченка.

«Типологія освітніх труднощів і рівнів підтримки у навчанні дітей з особливими освітніми потребами дошкільного віку», Юлія Шевченко, науковий співробітник відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами роботи Інституту спеціальної педагогіки і психології ім. Миколи Ярмаченка.

«Адаптації і модифікації навчальних програм відповідно до потенційних можливостей дитини з ООП», Пітик Олександр, фахівець (консультант) Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Уманської міської ради.

«Місце АДК у шкільній освіті в Польщі». Агнешка Пільч, заступник директора команди недержавних спеціальних шкіл «Крок за кроком» у Замості.

«Використання мобільного додатку Digital Inclusion у підготовці здобувачів вищої освіти до роботи в закладах освіти в умовах інклюзивної освіти», Оксана Гнатюк, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини; Анна Глушко, здобувачка вищої освіти 2 курсу освітнього рівня «молодший бакалавр» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Висловлюємо щиру подяку співорганізаторам науково-методичного семінару за співпрацю та можливість обміну досвідом щодо інклюзивного навчання, організації освітнього простору, партнерства і соціальної взаємодії. Бажаємо нових досягнень та творчих успіхів!