Заява Європейської Асоціації Університетів про Україну 2 березня 2022 року

Після вторгнення в Україну Російської Федерації Європейська Асоціація Університетів (EUA), яка представляє понад 850 університетів і національних ректорських конференцій у 48 країнах Європи, солідарна зі студентами та співробітниками університетів України, а також зі всім населенням країни.

ЄАУ найрішучіше засуджує цю агресію, повністю віддана мирному співробітництву, взаєморозумінню та толерантності через кордони, і, незважаючи на поточну ситуацію, продовжує сподіватися на усвідомлення, стриманість та швидке припинення кризи.

З метою підтримки України ЄАУ:

1.   Закликає своїх членів і академічні спільноти в цілому зробити все можливе, щоб засудити і змусити припинити війну, а також надати допомогу всіма можливими засобами для підтримки університетських спільнот і всіх, хто постраждав від цього конфлікту.

2.   Зобов’язується постійно співпрацювати з українськими університетами-членами для визначення та підтримки їхніх потреб; надаватиме всіляку допомогу українським університетам, тим членам російської академічної спільноти, які виступають проти агресії проти України, а також більш широкому європейському сектору вищої освіти в його підтримці, шляхом моніторингу та поширення конкретних механізмів підтримки та ключової інформації, через інші відповідні заходи.

3.  Скликатиме Національні конференції ректорів університетів-членів, для координації якнайкращої співпраці для підтримки українських членів, у партнерстві з відповідними організаціями, такими як Scholars at Risk і Magna Charta Observatory.

4.   Наразі припинить контакти та співпрацю з будь-якими центральними державними органами Російської Федерації чи будь-якої іншої країни, яка активно підтримує вторгнення Росії в Україну; закликає своїх членів подумати про те, щоб зробити те саме.

5.  Рекомендує керівникам університетів-членів ЄАУ та національних конференцій ректорів перевірити та переконатися, що вони беруть участь у новій співпраці лише з організаціями  Росії, якщо вони чітко ґрунтуються на спільних європейських цінностях.

6.   Визнає, що багато освітніх та дослідницьких партнерських відносин засновані на академічних стосунках «рівний-рівному», і зазначає, що багато російських науковців, на великий особистий ризик, публічно критикували це вторгнення; радить університетам-членам у кожному конкретному випадку переконатися, що продовження існуючої співпраці є доцільним на даний момент, використовуючи для оцінки, якщо це необхідно, національні та європейські вказівки щодо політики.

7.   Наголосити лідерам російських членів ЄАУ та інших країн дотримуватися основних європейських цінностей Європейської Асоціації Університетів та Великої хартії університетів.