Вітання президента НАПН України Василя Кременя до Всеукраїнського дня психолога

Шановні науковці й освітяни!

Шановні психологи!

23 квітня, у Всеукраїнський день психолога, вітаю усіх вас із професійним святом фахівців, без яких нині важко уявити прогресивне і благополучне суспільство!

Психолог – це той, хто вивчає закономірності розвитку особистості й допомагає її самоздійсненню, хто запобігає психологічній травмі чи забезпечує її успішне подолання; хто відвертає негативні наслідки й прокладає шлях зцілення.

Незамінною є діяльність психологів тепер, під час війни. Травмовані страшними подіями діти й дорослі, учні й студенти, військові й цивільні, поранені й переселені, на передовій і в окупації – усі, хто потребує, отримують допомогу психолога.

У складі НАПН України чотири великі й значущі психологічні структури – Інститут психології імені Г.С. Костюка, Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка, Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи, Інститут соціальної та політичної психології, і всі фахівці цих наукових психологічних центрів поряд із обов’язковою науковою діяльністю, виконують професійну функцію психологів і психотерапевтів, консультантів і тренерів як волонтери. Вони затребувані у консультаційних центрах ДСНС України, на телефонах гарячих ліній і телефонах довіри, у лікарнях і реабілітаційних центрах – усюди, де проблеми, біль, негаразди, трагедії, де потрібна невідкладна допомога.

Дорогі психологи, колеги! Ми пишаємося вами, ми вдячні вам, ми маємо надію і віримо у вас. Нехай професійне свято стане не лише днем висловлення захоплення й подяки, а й моментом усвідомлення значущості вашої діяльності, осмислення досвіду й професійного зростання, а також самоутвердження, що принесе оновлення й натхнення!

Зичу Вам здоров’я, мудрості, мужності й благополуччя!

Слава Україні! 

Вітальне слово директора Українського НМЦ практичної психології і соціальної роботи Віталія Панка