Міжнародний день жестових мов (23 вересня).

Вересень насичений багатьма подіями. Ось вже п’ятий рік поспіль, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН, 23 вересня відзначається Міжнародний день жестових мов на міжнародному й всеукраїнському рівнях. 

У резолюції Європейського парламенту про жестові мови зазначається  «кожна з різних жестових мов, які використовуються у Європі має свою специфічну культурну самобутність».

Не винятком у цьому сенсі є й українська жестова мова, якою послуговуються українці з порушеннями слуху, активні, небайдужі користувачі.

Ми щиро раді, що з 2006 року  долучені  до активного процесу відродження, просування, вивчення, запровадження української жестової мови на законодавчому, науково-теоретичному, методологічному, діяльнісно-практичному рівнях. Завдяки тісній співпраці Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України з ЦП УТОГ, ОНП, Канадсько-українським та Українсько-канадським альянсами, експериментальними спеціальними закладами освіти нині вдалося зробити вагомий внесок у розвиток української жестової мови: вона офіційно визнана, набула статусу державної, стала предметом опанування і засобом навчання.

Ми і надалі плануємо продовжувати наукові дослідження з жестового мовознавства, лінгводидактики жестової мови, розроблення сучасного програмно-методичного, супровідного, жестівникового забезпечення УЖМ як першої, другої мови в освітньому процесі здобувачів з порушеннями слуху. Адже запровадження УЖМ і залучення нечуючих вчителів-носіїв мови до освітнього процесу надало здобувачам освіти з порушеннями слуху багато переваг, що позитивно позначилося на їхній поінформованості про культурне розмаїття нечуючих і чуючих спільнот та загальній обізнаності в цілому.

З нагоди відзначення зазначеної події бажаємо всім користувачам жестової мови, її дослідникам, перекладачам та вчителям міцного здоров’я, життєдайної сили, енергії, невичерпного оптимізму й натхнення!