Спеціальна школа №16 м. Києва – навчальний заклад з індивідуальним підходом до дітей з особливими потребами

Спеціальна школа №16 м. Києва – навчальний заклад з індивідуальним підходом до дітей з особливими потребами, розташований у центрі Києва. Так можна написати у офіційному повідомленні про школу, але ж це не передасть атмосфери творчого затишку, любові і турботи про дітей, що панує в закладі.

Спеціальна школа № 16 є навчально-виховним і корекційно-компенсаторним закладом освіти, що задовольняє освітні потреби дітей з порушеннями інтелектуального розвитку (різного ступеню прояву, супутніми ускладненнями психічного розвитку) та сприяє інтеграції своїх учнів і випускників у суспільство. Тому й методи корекційної роботи тут особливі і полягає ця особливість у необхідності не лише надати знання, а й ознайомити дітей із закономірностями суспільного життя. І виховання у цьому процесі посідає чильне місце. Учні школи мають можливість отримувати корекційно-розвиткові заняття: з розвитку мовлення, суспільно-побутової орієнтації, ритміки, лікувальної фізкультури тощо. В школі є пансіон, де діти забезпечуються 5-разовим харчуванням, підручниками, постільною білизною і всим необхідним для навчання та проживання. Режим закладу будується на основі чергування навчання, праці та організованого дозвілля. Учні безкоштовно відвідують музеї, виставки, Ботанічний сад, зоопарк та ін.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Здобувачі освіти зорієнтовані на оволодіння робітничими професіями на сучасних підприємствах. Тому учні, крім того, що опановують базові знання з основних навчальних предметів, одержують допрофесійну підготовку із взуттєвого, швейного, столярного, поліграфічного напрямів, навчаються народних ремесел, кулінарії, квітникарства, ландшафтного дизайну, технік виготовлення м’якої іграшки, виробів зі шкіри, бісероплетіння, квілінгу, фелтінгу тощо. З молодшого віку в школі дітям прищеплюють смак до праці, творчості, формують загальнокультурні навички норм етики та моралі – виховують охайність, ввічливість, цнотливість.

Випускники закладу продовжують навчання в київських професійних ліцеях зі спеціальностей – швачка, озеленювач, столяр, автослюсар, електромонтер, будівельник.

Партнерами закладу є ГУ ДСНС України в м. Києві та Національний музей українського народного декоративного мистецтва (НМУНДМ), співробітники яких залучають вихованців закладу до національно-патріотичного виховання, декоративно-прикладного мистецтва, допомагають організації творчого дозвілля.

На постійні основі у школі проводиться культурно-просвітницька робота для учнів та педагогічного колективу із залученням артистів Національної філармонії, відомих хорових колективів, істориків, архітекторів, археологів, музеєзнавців, музикознавців, дослідників.

Педагогічний колектив школи (директор Нікуленкова Наталія Михайлівна), це команда професіоналів-однодумців, які користуються сучасними науково-педагогічними підходам у корекційно-розвивальній, навчальній та виховній роботі зі своїми підопічними. Втілюючи багаторічний плідний досвід роботи, вчителі і методисти школи створили навчальні, корекційні програми, програми виховної роботи, підручники для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, що отримали гриф МОН України і якими користуються по всій країні. В стінах школи безперервно оновлюються та удосконалюються шляхи надання навчально-корекційної допомоги дітям. Спеціальна школа №16 м. Києва є експериментальним майданчиком відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. В рамках співпраці науковців та практичних працівників розроблено програмно-методичне забезпечення освіти дітей з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку. Педагоги школи є постійними учасниками науково-практичних семінарів, освітніх виставок, міжнародних конференцій і конгресів, де мають можливість поділитися і обговорити власні науково-педагогічні напрацювання.

 

Корекційним педагогам притаманні щирість, лагідність, миролюбство, бадьорість, життєрадісність, милосердя, любов і доброта, завдяки чому атмосфера спеціальної школи є родинним затишком для її учнів.

Висловлюємо щиру вдячність колективу Спеціальної школи №16 м. Києва за плідну співпрацю з Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України та бажаємо мирного неба, подальших успіхів, втілення творчих планів! Наближаємо Перемогу разом!

https://www.facebook.com/groups/1576559929332498