ПАРТНЕРСТВО ТА ВЗАЄМОДІЯ З ВСЕУКРАЇНСЬКOЮ БЛАГОДІЙНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ «ДАУН СИНДРОМ»

Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України активно співпрацює з різними громадськими благодійними організаціями.

Так, 05 червня 2023 року підписано угоду про співпрацю між Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України та Всеукраїнською благодійною організацією «Даун синдром».

Проведено наукову зустріч за участі директора Інституту, доктора психологічних наук, професора Лесі Прохоренко, заступника директора з наукової роботи, кандидата педагогічних наук Наталії Ярмоли, завідувача відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, доктора педагогічних наук Олени Чеботарьової, старшого наукового співробітника відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, кандидата педагогічних наук Ганни Блеч, віце-президента Всеукраїнської батьківської організації «Даун Синдром» Тетяни Павлюк, директора Центру раннього розвитку «Даун Синдром» Наталії Тамоян.

У процесі обговорення було розкрито основні напрями співпраці ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України з ВБО «Даун Синдром», які реалізуються, зокрема, у проведенні спільних науково-практичних заходів, розробленні сучасних технологій психолого-педагогічного супроводу батьків, які виховують дітей з ООП в умовах воєнного стану, публікаціях, та ін.

Всеукраїнська благодійна організація «Даун Синдром» – об’єднання батьків дітей з синдромом Дауна, що працює у форматі благодійної організації з 2003 року. Організація є членом Європейської Асоціації Даун Синдром (European Down Syndrome Association) і Міжнародної Даун Синдром Організації (Down Syndrome International).

ВБО «Даун Синдром» об’єднала понад 1000 українських сімей, які виховують дітей з синдромом Дауна.

В кінці 2009 року організація відкрила Центр раннього розвитку для дітей з синдромом Дауна, послугами якого вже скористались понад 1200 сімей з усіх куточків України. Програми Центру для сімей, які виховують дітей з синдромом Дауна, є безкоштовними.

Основна місія організації – сприяння покращенню якості життя та формування нового майбутнього для дітей, дорослих з синдромом Дауна та їхніх родин в Україні. Допомога таким особам несе в наше суспільство загальнолюдські цінності.

Дитина з синдромом може народитися у будь-якій сім’ї – незалежно від соціального статусу, освіти і статку батьків. Організація звертає увагу на це питання і таким чином допомагає суспільству бути толерантним і обізнаним. ВБО «Даун Синдром» професійно і якісно надає соціальну, психологічну, реабілітаційну, інформаційну допомогу таким дітям та їхнім сім’ям. 

У майбутньому ми бачимо людей з синдромом Дауна інтегрованими у суспільство, з рівними правами і можливостями. Суспільство має бути позбавлене стереотипів і упереджень, приймати і підтримувати кожного зі своїх членів. Всі сфери життя людини мають стати гнучкішими та здатними до забезпечення рівних прав і можливостей здобуття освіти кожною людиною без дискримінації та зневаги, а суспільство – адаптувати наявні культурні, фізичні, організаційні стандарти до потреб осіб з інвалідністю.

Організація вивчає та залучає міжнародний досвід інклюзії та інтеграції осіб з синдромом Дауна в усі життєві сфери завдяки членству в European Down Syndrome Association (EDSA) з жовтня 2011 року та Down Syndrome International (DSI) з серпня 2014 року.

Під час зустрічі завідувач відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Олена Чеботарьова ознайомила представників організації з навчально-методичними розробками та напрацюваннями у сфері підтримки дітей раннього, дошкільного та шкільного віку дітей із Синдромом Дауна, підкреслила важливість обміну науково-практичного досвіду між Інститутом та ВБО «Даун Синдром», що сприятиме обопільній дієвій спрівпраці.

Учасниками було обговорено низку нагальних питань:

варіативність форм здобуття освіти дітей різновікових груп з ООП;

особливості корекційно-розвивального супроводу дітей раннього, дошкільного та шкільного віку із Синдромом Дауна;

стратегії та інноваційні технології супроводу дітей з порушеннями інтелектуального розвитку в різних умовах навчання;

психолого-педагогічний супровід дітей та їхніх родин в умовах війни;

сучасне навчально-методичне забезпечення освітнього процесу для дітей з особливими освітніми потребами;

технології командної взаємодії у процесі навчання дітей у центрах раннього розвитку, навчально-реабілітаційних центрах та ін.

Під час зустрічі з Директором Центру раннього розвитку «Даун Синдром» Наталією Тамоян також було розглянуто актуальні питання підготовки та діяльності фахівців з раннього психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП, які володіють сучасними методиками та технологіями розвитку дітей раннього віку.

Серед перспективних напрямів співпраці ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України та ВБО «Даун Синдром» є й апробація сучасних навчально-методичних матеріалів та спільна проектна діяльність за актуальними напрямами в сфері психолого-педагогічного супроводу осіб з ООП та їхніх родин.

Представникам благодійної організації було подаровано кілька навчально-методичних посібників, зокрема:

ЧЕБОТАРЬОВА О.В., ГЛАДЧЕНКО І.В., А. ВАСИЛЕНКО-ВАН ДЕ РЕЙ, Н. І. ЛІЩУК. ДИТИНА ІЗ СИНДРОМОМ ДАУНА. – ХАРКІВ : ВИД-ВО «РАНОК», ВГ «КЕНГУРУ», 2018. 48 С. (ІНКЛЮЗИВНЕ НАВЧАННЯ). (завантажити)

Схвалено для використання в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами (лист ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» від 21.12.2017 р. № 21.1/12-Г-838)

Розробки співробітників відділу користуються широким попитом у всіх закладах освіти України, що провадять освітню політику в галузі освіти осіб з особливими потребами.

 

Цінуємо партнерство, наближаємо Перемогу разом!