Інформаційно-методичний вебінар “ДОПОМІЖНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ СЛУХУ: особливості застосування у закладах професійної та вищої освіти”

19 червня 2023 року відбувся другий інформаційно-методичний вебінар із серії заходів про допоміжні системи (технічні засоби) для осіб з порушеннями слуху, які користуються слуховими апаратами, «ДОПОМІЖНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ СЛУХУ: особливості застосування у закладах професійної та вищої освіти».

Організаторами заходу є Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України (відділ освіти дітей з порушеннями слуху) та Центр слухової реабілітації «АВРОРА».

На вебінарі було розглянуто особливості використання допоміжних технічних засобів для дорослих користувачів – учнів закладів професійної освіти та студентів із врахуванням особливостей роботи в аудиторіях, участі у лекціях, роботи в групах, роботи у дистанційному форматі, а також у спортивному залі, на стадіоні, у майстерні (де зокрема може працювати шумне обладнання) тощо. Надано рекомендації, описано відмінності та переваги, детальні відео інструкції з використання приладів (демонстрація приладів): ConnectClip та EduMic (Едумік) – система виносного бездротового мікрофона для допомоги дітям з порушенням слуху у класній кімнаті.

Учасниками вебінару було підкреслено, що навчання у закладах професійної та вищої освіти – це крок від навчання у невеликих класах спеціальної школи, де створене спеціальне освітнє середовище, найбільш підлаштоване під потреби дітей з порушеннями слуху, до навчання у загальному потоці/групі – широка соціальна інтеграція, нові труднощі / бар’єри, які можна передбачити та компенсувати.

У вебінарі взяли участь керівники та викладачі закладів професійної та вищої освіти, батьки, учні та студенти, педагоги спеціальних закладів освіти, інклюзивних класів, фахівці інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ).

Якщо ви бажаєте більш детально дізнатися про пристрої, безпосередньо спробувати у використанні, поставити фахівцям уточнюючі запитання, розібратися у необхідності використання допоміжних пристроїв у вашому конкретному прикладі, – запрошуємо домовитися про зустріч із фахівцями Відділу та Центру слухової реабілітації АВРОРА, які також можуть провести семінар у вашому закладі.

Наразі заплановано наступний вебінар про особливості використання допоміжних пристроїв у закладах дошкільної освіти, для дітей дошкільного віку. Про дату та час проведення буде повідомлено пізніше, слідкуйте за анонсами на сайті Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

Відео запис вебінару:

Дякуємо за увагу та співпрацю.

Віримо у Перемогу!