Засідання Парла́ментської асамбле́ї Ра́ди Євро́пи (ПАРЄ)

22 червня 2023 року відбулося засідання Парла́ментської асамбле́ї Ра́ди Євро́пи (ПАРЄ), на якому проходили слухання проблем, які виникли в Україні внаслідок повномасштабної війни, розв’язаної росією.  Розглядалися теми: «Протидія стирання культурної самобутності в умовах війни та миру» та «Онлайн-освіта та особливі освітні потреби дітей з обмеженими можливостями та труднощами в навчанні».

З України експертами виступили:

Павло Сушко, український політик, Народний депутат України IX скликання, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, член Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Ради Європи. Український політик окреслив основні проблеми, з якими зіштовхнулася країна під час війни, підняв питання супроводу осіб з особливими потребами в умовах війни та проблеми, які наразі існують в інклюзивних та спеціальних закладах освіти. 

Сергій Горбачов, перший освітній омбудсмен України розповів про поточний стан порушень прав дітей під час війни, превентивні заходи для захисту дітей від злочинів росії та їх наслідків, наголосив на важливості розвитку дистанційної освіти, яка є альтернативною формою навчання.

Леся Прохоренко, директорка Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України окреслила проблемне поле дистанційного навчання дітей з особливими потребами в Україні в умовах карантину та в умовах війни й надала рекомендації щодо усунення бар’єрів, які виникають у дітей під час онлайн-навчання.

Віктор Пендальчук, директор Каховської школи, який двічі потрапляв у полон російських військових, але залишився вірним Україні, розповів про злочини росіян проти українських освітян.

Оксана Якимів, депутатка Виговської селищної ради, директорка спеціальної школи поділилася проблемами, які виникають у дітей з порушеннями зору в умовах онлайн навчання.

Асамблея прийняла резолюцію та рекомендації, в якій зазначено шляхи підтримки України в різних сферах.

Щиро дякуємо всім членам ПАРЄ за підтримку й значну участь в розбудові нашої України!