ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНИХ ПРАВ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ ЖІНОК І ЧОЛОВІКІВ У СФЕРІ ОСВІТИ ОСІБ З ПОРУШЕННЯМИ ЗОРУ

В Інституті спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України 9 січня 2024 року в онлайн-режимі відбувся вебінар «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері освіти осіб з порушеннями зору», зорганізований відділом освіти дітей з порушеннями сенсорного розвитку.

Було розглянуто актуальні питання гендерної рівності у науково-освітній сфері, наявність у працівників/працівниць, які надають освітні послуги, знань та розумінь гендерної тематики. Особлива увага акцентувалась на питаннях забезпечення рівних прав та можливостей осіб з порушеннями зору в освітній сфері, гендерної рівності та цінностей, використання форм і методів навчання та виховання, що сприяють створенню атмосфери взаємоповаги, взаємодії, інклюзивності, унеможливлення дискримінаційного ставлення один до одного за гендерною ознакою всіх суб’єктів освітнього процесу.

Зокрема, на вебінарі, участь у якому взяли педагоги-практики спеціальних та інклюзивних закладів освіти, науковці й управлінці, було розглянуто такі теми:

  • гендерний аспект доступності інклюзивного освітнього середовища для маломобільних груп населення;

  • жінки-освітяни, жінки-науковці та їхній внесок у сучасну українську тифлопедагогіку й тифлопсихологію;

  • гендерний підхід в позашкільній освіті осіб з порушеннями зору.

Спікерами заходу були співробітники відділу: Вадим Кобильченко, докт. психол. наук, гол. наук. співроб.; Олег Легкий, канд. пед. наук, ст. наук. співроб.; Катерина Довгопола, канд. психол. наук, ст. наук. співроб.

Висловлюємо щиру вдячність організаторам і учасникам заходу!