Психологічні основи діагностики соціального інтелекту у дошкільників із інтелектуальними труднощами легкого ступеня прояву: навчально-методичний посібник

Омельченко І.М. Психологічні основи діагностики соціального інтелекту у дошкільників із інтелектуальними труднощами легкого ступеня прояву: навчально-методичний посібник; Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. Київ: Видавець Цибульська, 2023. 230 с. ISBN 978-617-8324-09-4

У навчально-методичному посібнику з’ясовано, що соціальний інтелект постає як особлива здатність правильно судити про людей, прогнозувати їх поведінку і забезпечувати адекватне пристосування до міжособистісних взаємодій; розкрито поняття соціального інтелекту в розрізі психолого-педагогічних досліджень, специфіку його становлення в дошкільному дитинстві в умовах нормотипового розвитку та передумови розвитку у дошкільників із інтелектуальними труднощами легкого ступеня прояву; висвітлено структуру його складників та діагностичний комплекс і технологію його формування в означеної категорії дошкільників.
Упровадження навчально-методичного посібника сприятиме розширенню можливостей розвитку соціального інтелекту шляхом запровадження інноваційного діагностичного комплексу та технології його формування у дошкільників із інтелектуальними труднощами легкого ступеня прояву.

Посібник адресований практичним психологам, вчителям-дефектологам
спеціальних та інклюзивних ЗДО, інклюзивно-ресурсних центрів, викладачам психології ЗВО та ІППО спеціальностей 016 «Спеціальна освіта» та 053 «Психологія», студентам, працівникам в галузі практичної психології, науковцям-психологам, іншим фахівцям, що розробляють проблеми діагностики і формування соціального інтелекту.

 

Завантажити