НАУКА В ДІЇ!

25 квітня 2024 року відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Стратегії функціонування ІРЦ в умовах війни: нормативно-правові та організаційно-методичні аспекти», зорганізований Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

Метою семінару став аналіз нормативно-правової бази та обговорення проблемних питань діяльності ІРЦ в умовах війни.

До відкриття семінару і дискусії в межах класів долучилися Народний депутат України, голова Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків порушення прав дітей, член Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Ради Європи – ПАВЛО СУШКО і освітній омбудсмен України – СЕРГІЙ ГОРБАЧОВ.

В межах функціонування 3-х класів учасники семінару обговорили нагальні питання в діяльності ІРЦ, зокрема висвітлено проблеми, які перешкоджають якісному виконанню інклюзивно-ресурсними центрами своїх завдань, а це: збільшені межі територіального обслуговування; територіальна доступність для дитини; нестача та перевантаження фахівців; недостатнє фінансування; брак навчально-методичного та матеріально-технічного забезпечення; наявність та доступність укриття; неузгодженість нормативно-правових актів; відсутність критеріїв оцінки діяльності ІРЦ; складність комунікації із закладами освіти та охорони здоров’я, батьками та органами влади тощо.

У заході взяли участь близько 700 фахівців і керівників ІРЦ з різних областей України, представники МОН України і співробітники Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

На онлайн-сесію заходу було здійснено дві хакерскі атаки, з метою зірвати проведення заходу, втім ми зуміли їх знешкодити і одержати перемогу.

Дякуємо всім за стійкість, незгасне бажання розвиватися і діяти на благо України!

Керівники проєкту – ЛЕСЯ ПРОХОРЕНКО і СВІТЛАНА КУЛЬБІДА дякують всім учасникам інноваційного освітнього проєкту «Організаційно-методичні умови діяльності ІРЦ в періоди війни та повоєнного відродження» за активну участь у підготовці науково-практичного семінару!

Зустрінемося! Це лише початок!