Конфeрeнція «Освіта дітeй з мeнтальними порушeннями. Права та проблeми»

23 бeрeзня 2018р. м. Києві відбулася Всeукраїнська конфeрeнція «Освіта дітeй з мeнтальними порушeннями. Права та проблeми», до якої долучилися співробітники відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку ( Чеботарьова О.В., Блеч Г.О., Трикоз С.В., Ярмола Н.А., Сухіна І.В., Гладченко І.В., Бобренко І.В., Мякушко О.І.) Інституту спеціальної педагогіки НАПН України.

Організаторами конференції виступили:

Міністерство освіти і науки України,
Міністерство соціальної політики України,
Київська міська державна адміністрація,
Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова,
Львівський національний університет імені Івана Франка,
Міжнародна громадська організація Фонд «Дитина з майбутнім» Foundation «Child with a future»,
ВОО БФ “Альтернатива. Гармония”,
Громадська організація «Родина Кольпінга»).

Метою конференції є висвітлення проблем психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої та дошкільної освіти, формування рекомендацій з їх вирішення, ініціювання внесення до законодавства України змін щодо участі у навчально-виховному процесі особистого асистента дитини з особливими освітніми потребами.

За підсумками роботи учасники прийняли Резолюцію, що схвалена на засіданні конференції 23 березня 2018р. Учасники висловили занепокоєння щодо недостатності педагогічних та медичних працівників, психологів для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Не розроблено положення про особистого асистента дитини, що ускладнює укомплектування освітніх закладів відповідними кадрами.
Висвітлені в ході конференції рекомендації та пропозиції пропонується направити до Верховної ради України щодо внесення змін до законодавства України.