Всеукраїнська науково-практична конференція «ОСВІТА ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ: ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ».

21 червня 2018 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «ОСВІТА ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ: ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ». Основним організатором конференції виступив відділ психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами Інституту спеціальної педагогіки НАПН України.

Вступне слово висвітлив головний науковий співробітник відділу освіти дітей з порушенням зору Інституту спеціальної педагогіки НПН України, Кобильченко В.В. У своїй промові  доктор психологічних наук зауважив, що нагальними є проблеми спеціальної освіти дітей з порушеннями психофізичного розвитку. В останні роки в Україні кількість таких дітей, на жаль, зростає. Саме тому спеціальне навчання та виховання, корекційно-розвивальна робота з такими дітьми потребують суттєвого оновлення й удосконалення. Передусім головна увага має бути зосереджена на вдосконаленні корекційно-виховного процесу, сучасному переосмисленні теорії і практики навчання та виховання, оновленні його змісту і форм, розробленні державних стандартів спеціальної освіти, відповідного навчально-методичного забезпечення, зокрема спеціальних шкільних підручників з усіх навчальних предметів.

В умовах конференції було висвітлено основні тематичні напрями:

  1. Технології навчання та виховання осіб в інклюзивному освітньому середовищі.
  2. Стратегії та інноваційні технології організації навчально-виховної, корекційно-розвиткової та реабілітаційної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в освітньому процесі.
  3. Психологія осіб з особливими освітніми потребами.
  4. Пихолого-педагогічний супровід осіб з особливими освітніми потребами.
  5. Сучасні психолого-педагогічні технології навчання осіб з особливими освітніми потребами.

На конференції виступили: Алєксєєва О. І. – проректор, КВНЗ КОР “Академія неперервної освіти”;
Ленів З.П. – кандидат педагогічних наук, доц кафедри логопедії факультету корекційної педагогіки та психології НПУ ім. М. П. Драгоманова;
Кульбіда С. В. – головний науковий співробітник відділу жестової мови, Інститут спеціальної педагогіки НАПН України;
Сухіна І. В. – старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, Інститут спеціальної педагогіки НАПН України;
Чеботарьова О. В. – завідувач відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, Інститут спеціальної педагогіки НАПН України;
Ярмола Н. А. – старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, Інститут спеціальної педагогіки НАПН України; а також аспіранти Інституту спеціальної педагогіки НАПН України.

В цілому участь у заході прийняли більше 30 освітян, які висвітлили свої наукові доповіді.

Співробітники Інституту спеціальної педагогіки НАПН України висловлюють найтепліші слова вдячності всім учасникам Всеукраїнської науково-практичної конференції за зацікавленість, активність, обмін педагогічними ідеями.