Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг

11 липня 2018 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на якому підтримано проект Закону України №8556 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг», ініційованого головою Фонду Порошенка, Мариною Порошенко.

До участі в обговоренні цього законопроекту долучилися Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України Володимир Луговий, заступник директора з наукових питань Інституту спеціальної педагогіки НАПН України Алла Анатоліївна Колупаєва.

Законопроект № 8556 розроблявся за ініціативи Марини Порошенко у співпраці групи народних депутатів України та експертів Фонду Порошенка. Його прийняття відкриє можливості для імплементації в нашій державі міжнародних норм та гарантій щодо забезпечення права на освіту дітям з особливими освітніми потребами (ООП). Зокрема, положень Декларації прав дитини, Декларації про права осіб з інвалідністю, Саламанської декларації, Конвенції про права дитини та Конвенції про права осіб з інвалідністю.

Ці зміни будуть відображені у чотирьох Законах України: «Про дошкільну освіту»; «Про загальну середню освіту»; «Про позашкільну освіту»; «Про професійно-технічну освіту». Мова йде про першочергове зарахування дітей з ООП до закладів дошкільної освіти та до початкової школи закладу загальної середньої освіти. Про забезпечення доступності транспорту для підвезення дітей з інвалідністю. А також про розширення переліку педагогічних працівників закладу професійної (професійно-технічної) освіти асистентом майстра виробничого навчання, асистента викладача.

Прийняття Закону № 8556 сприятиме врегулюванню питання доступу осіб з ООП до безкоштовних освітніх, психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг у закладах освіти державної та комунальної форм власності.

За результатами засідання Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 8556 за основу та доручити Комітету з питань науки і освіти підготувати законопроект до другого читання.