Актуальна зустріч у Спеціальній школі І-ІІІ ступенів №9 міста Києва

17 вересня 2018 року відбулася спільна нарада науковців Відділу освіти дітей з порушеннями слуху Інституту спеціальної педагогіки НАПН України С.Литовченко, В.Жук, О.Федоренко, В.Литвинової з адміністрацією – директором С.Горенковою, заступником з навчально-виховної роботи Т.Москаленко та педагогами київської Спеціальної загальноосвітньої школи № 9.

Сьогодні Школа є ресурсним осередком району для навчання та реабілітації дітей з особливими потребами, впроваджує основні ідеї Концепції Нової української школи. У відповідь на соціальні запити змінюється склад учнів, вчителі опановують нові компетенції (як працювати з розмаїтим складом учнів, як надавати підтримку відповідно до індивідуальних можливостей та потреб тощо).

Обговорювалися актуальні питання роботи спеціальних шкіл в контексті оновлення освіти України: єдиний Державний стандарт, реалізація Типової освітньої та створення власних освітніх програм закладу із врахуванням корекціної спрямованості навчання; місце і роль асистента дитини у спеціальному закладі, особливості реалізації індивідуальної форми навчання; впровадження сучасних технологій, методик, форм роботи, які забезпечують якісну освіту дітям з ООП.

Відділ здійснює свою роботу виховуючи запити практиків, експертного середовища. В межах співпраці заплановано проведення спільних семінарів, підготовка методичних матеріалів, узагальнення варіативних моделей організації роботи школи. На часі створення  не жорстких інструкцій, натомість розробка практичних рекомендацій, як алгоритму (матриці) вирішення певних питань навчання та реабілітації, у тому числі адаптації / модифікації освітнього середовища – змісту, процесу навчання та результатів учнівської діяльності.

Шановні колеги, раді бути з вами в одній команді!