Курси підвищення кваліфікації вчителів української жестової мови спеціальних закладів загальної середньої освіти

11 лютого 2020 р. на базі Хмельницької спеціальної школи № 33 співробітники відділу освіти дітей з порушеннями слуху Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України Світлана Литовченко та Володимир Шевченко взяли участь у курсах підвищення кваліфікації вчителів української жестової мови спеціальних закладів загальної середньої освіти.

 

Було презентовано такі важливі питання: сучасні тенденції навчання дітей з особливими освітніми потребами, вимоги до організації освітнього процесу у спеціальному закладі (відповідність нормативно-правовому забезпеченню, інноваційним психолого-педагогічним підходам, перспективи розвитку спеціальної освіти), соціокультурний підхід в освіті дітей з порушеннями слуху тощо.

В межах тренінгу педагоги висловили власне бачення основних новацій, необхідних спеціальній школі. Було підкреслено актуальність профільної освіти, розробки спеціальних підручників, застосування індивідуального підходу на уроці, гнучкість та варіативність щодо навчальних предметів, специфічних курсів, а також необхідність сучасної професійної підготовки.

Для співробітників відділу було важливо почути думки вчителів-членів Об’єднання нечуючих педагогів. Результати таких заходів буде враховано при розробці теоретичних підходів та навчально-методичного забезпечення для дітей з порушеннями слуху.

Дякуємо директору школи Галині Воробель та всім учасникам за творчу атмосферу та плідну співпрацю.