Підписання угоди

Результатом активної співпраці Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України та Інклюзивно-ресурсного центру №3 м. Києва стала домовленість про підписання угоди.

13 лютого 2020 р. відбулася зустріч директора Інституту академіка В’ячеслава Засенка та директорки ІРЦ Марини Виговської за участі адміністрації, завідувачів відділів Інституту.

Директор ІРЦ підкреслила унікальність розробок співробітників Інституту, їх виняткову затребуваність на сучасному етапі як для фахівців ІРЦ, так і для педагогів, які працюють з дітьми з особливими потребами, батьків. Говорячи про актуальність співпраці, пані Марина зазначила, що для всіх учасників супроводу дітей з особливими потребами важливо чути інформацію про сучасні тенденції та напрацювання безпосередньо від авторів та розробників, а не «ретротрансляцію», як це іноді буває.

Водночас, ІРЦ №3 – є одним з провідних ІРЦ столиці, має укомплектований штат компетентних і досвідчених фахівців, хорошу матеріальну базу, активно співпрацює з інклюзивними та спеціальними закладами, має значний досвід проведення різнопланових просвітницьких заходів.

Інклюзивно-ресурсні центри забезпечують важливі напрями роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, зокрема проведення комплексної оцінки розвитку, надання корекційно-розвиткових послуг, просвітницьку та консультативну допомогу педагогам та батькам.

Відтак серед важливих напрямів співпраці – проведення спільних заходів, під час яких будуть презентовані результати досліджень науковців Інституту, новації, сучасні підходи в освіті дітей, які потребують підтримки; відбудуться презентації нових публікацій, проведення практичних майстер-класів тощо. Адже Інститут має значний досвід підвищення кваліфікації педагогів, банк практичних майстер-класів та тренінгів, панельних дискусій та інших актуальних форм роботи.

Серед перспективних напрямів співпраці також апробація матеріалів відділів на базі ІРЦ, проведення досліджень щодо діагностичних технологій, протоколів оцінки, алгоритмів підготовки висновку ІРЦ та надання рекомендацій – ці актуальні питання стануть предметом нових наукових тем відділів. Водночас, ІРЦ може інформувати співробітників Інституту про найбільш актуальні питання, які потребують вирішення за участі фахівців.

Отже, досягнуто домовленості про укладання угоди, визначено основні вектори співпраці, які складуть основу для плану заходів на рік, що розробляється.

Всі учасники зустрічі вмотивовані, налаштовані на активну, творчу співпрацю та сповнені ідей.