8 квітня 2021р. на базі інклюзивно-ресурсного центру Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка в онлайн-форматі відбулася І Всеукраїнська міждисциплінарна науково-практична конференція «Інклюзивна освіта: ідея, стратегія, результат», для педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти. Одним із співорганізаторів цієї події став Інститут спеціальної педагогіки та психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

Понад 100 учасників мали нагоду поспілкуватися із 22 спікерами, які представили як наукові дослідження, так і результати власної практичної діяльності, реалізації різноманітних проєктів.

Зокрема, Ярмола Наталія Анатоліївна, в.о. заступника директора з наукової роботи Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, кандидат педагогічних наук у своєму виступі підкреслила, що у сучасному світі інтеграція дітей з ООП в освітні заклади – це глобальний процес, який стосується всіх високорозвинутих країн, у т. ч. і України. Поруч з цим, наголосила, що на сьогодні інклюзивне навчання поступово стає невід’ємною частиною української освіти. І наразі є функцією кожного закладу освіти, тобто кожен заклад має бути готовим прийняти дитину з ООП та створити максимально комфортні умови для її перебування та навчання, з обов’язковим урахуванням корекційно-розвивальної складової.

До обговорення актуальних питань долучилися і інші учасники конференції, які представляли різні області України. Зокрема Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Івано-Франківську, Київську, Кіровоградську, Криворізьку, Львівську, Миколаївську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Черкаську, Чернівецьку, Чернігівську області.

Дякуємо організаторам та модератору конференції за  технічну підтримку,організацію та співпрацю!!!