22 квітня 2021р. в рамках ХІІ Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти», наукові співробітники відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України в онлайн-форматі організували та провели для педагогів спеціальних закладів освіти і фахівців ІРЦ науково-практичний семінар «Сучасні технології освіти та соціалізації учнів з порушеннями інтелектуального розвитку на початковому етапі навчання».

Спільно з керівниками та педагогами Білоцерківської спеціальної загальноосвітньої школи № 19 (директор Іщук В.В., заступники директора з навчально-виховної роботи Довгопола І.В., Кизько Ю.В.), НРЦ №17 м. Києва (директор Остапенко Л.І.), було представлено досвід роботи щодо навчання та соціалізації дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.

З вітальним словом виступила Ярмола Н.А., в. о. заступника директора з наукової роботи Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

Науковці відділу представили сучасні технології, що використовуються у роботі з дітьми з інтелектуальними порушеннями та виступили з доповідями-презентаціями:

  • «Актуальні питання освіти та соціалізації учнів з порушеннями інтелектуального розвитку: реалії та перспективи» − Чеботарьова О.В.;
  • «Соціальні історії як засіб соціалізації учнів з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку» − Блеч Г.О.;
  • «Формування природничих уявлень у дітей з інтелектуальними порушеннями» − Трикоз С.В.;
  • «Визначення практичних цілей навчання математики учнів з порушеннями інтелектуального розвитку» − Гладченко І.В.;
  • «Технології розвитку соціального і емоційного інтелекту в учнів з інтелектуальними порушеннями» − Мякушко О.І.;
  • «Рухливі ігри у фізичному вихованні молодших школярів з порушеннями інтелектуального розвитку» − Бобренко І.В.;
  • «Шляхи подолання емоційного вигорання у батьків дітей з особливими освітніми потребами» − Сухіна І.В.

 

До обговорення актуальних питань долучилися і інші учасники заходу: директори, заступники директорів, педагоги СЗЗСО №26 м. Києва (директор Павлюченко О.М.), СЗЗСО №16 м. Києва (директор Нікуленкова Н.М.), СЗЗСО № 8 м. Києва (директор Пижевська І.В.),а також КЗО «Спеціальна школа «Шанс» Дніпропетровської обласної ради» (директор Рейда К.В.), фахівці ІРЦ, викладачі кафедри психокорекційної педагогіки (Ханзерук Л. О.) та кафедри теорії та технології соціальної роботи (Житинська М.О.) НПУ імені М. П. Драгоманова.

Дякуємо всім учасникам за активну участь, спікерам за чудові презентації! Бажаємо здоров’я та плідної співпраці!