Щорічно до Всеукраїнського Фестивалю науки співробітниками відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України організовуються та проводяться заходи, присвячені актуальним питанням навчання та розвитку дітей з особливими освітніми потребами.

24 травня 2021р. відбувся науково-методичний семінар «НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ МОДЕРНІЗАЦІЇ ОСВІТИ», який проведено  спільно із Білоцерківським спеціалізованим обласним будинком дитини та КЗО «Спеціальна школа «ШАНС» м. Дніпро.

З вітальним словом виступили академік Засенко В’ячеслав Васильович, д-р пед. наук, професор, радник директора ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України; Піонтківська Галина Станіславівна, завідувач кафедри психокорекційної педагогіки НПУ імені М.П. Драгоманова.

 

 

Завідувач відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, Чеботарьова Олена Валентнівна, представила сучасні напрацювання науковців та тему «Новітні тенденції в дошкільній освіті дітей з особливими освітніми потребами», в якій представлено основні завдання та зміст дошкільної освіти в сучасних умовах трансформаційних змін. Також у семінарі взяли участь співробітники відділу: Блеч Ганна Олександрівна («Формування основ мовленнєвої компетенції у дітей дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями»); Трикоз Сніжана Валеріївна («Сенсорно-пізнавальна компетентність дошкільників з порушеннями інтелектуального розвитку»); Гладченко Ірина Вікторівна («Здоров’язбережувальні технології в освіті дітей раннього віку з порушеннями психофізичного розвитку»); Мякушко Оксана Іванівна («Психологiчнi рекомендацii зi створення оптимальних умов для розвитку дiтей з порушеннями iнтелектуального розвитку»); Бобренко Інна Всеволодівна («Особливості керівництва рухливими іграми в процесі фізичного виховання дошкільників з порушеннями інтелектуального розвитку»); Сухіна Ірина В’ячеславівна («Напрями корекційно-розвивальної роботи з психологічної адаптації до шкільного навчання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку»).

 

 

У семінарі брали участь заклади-партнери, які представили цікаві напрацювання та інноваційні освітні технології у системі дошкільної освіти. Так, актуальні питання та досвід багаторічної роботи було представлено у презентації Кривошеї Світлани Петрівни, заст. директора з навчально-методичної роботи дошкільного відділення комунального закладу освіти «Спеціальна школа «ШАНС» ДОР», вчителя вищої категорії, вчителя-методиста, Заслуженого працівника освіти України, яка виступила  з темою «Формування соціальних та життєвих компетенцій у дітей дошкільного віку з порушеннями інтелектуального розвитку в умовах сучасного освітнього середовища як основа гармонійного розвитку особистості». Значний інтерес викликали виступи Склянської Ольги Вадимівни, практ. психолога, канд. психол. наук, доцента кафедри психології Університету митної справи та фінансів, КЗО «Дніпропетровський обласний методичний ресурсний центр» «ДОР», яка виступила з доповіддю «Підтримка дітей раннього віку з порушеннями розвитку та їх родин: рання допомога, рання реабілітація та раннє втручання»; вчителів початкових класів спеціальної школи № 10 м. Києва – Бєлової Тетяни Анатоліївни та та Матвєйкіної Людмили Володимирівни з теми «Неперервність і наступність дошкільної та початкової освіти дітей з інтелектуальним порушеннями як передумова успішної їх соціальної адаптації». Актуальним та цікавим був виступ Гави Олени Леонідівни, вчителя-дефектолога КЗ КОР «Спеціалізований обласний будинок дитини» м. Біла Церква, яка презентувала тему «Гра в житті дитини раннього віку з особливими освітніми потребами». З доповідями-презентаціями виступили викладачі кафедри психокорекційної педагогіки, доценти Матющенко Ірина Миколаївна, Ханзерук Лілія Олексіївна, Омельянович Ірина Миколаївна та інші.

 

 

 

Висловлюємо щиру вдячність усім учасникам семінару, нашим шановним закладам-партнерам за активність та плідну роботу, цікаві доповіді та презентації практичного досвіду!

Бажаємо усім здоров’я, подальших успіхів та плідної співпраці!