10 червня 2021 року, в рамках Стратегії інтернаціоналізації Національної академії педагогічних наук України на 2021-2025 роки, створеної з метою підвищення рівня інтернаціоналізації та покращення якості міжнародного наукового співробітництва НАПН України в галузі наук про освіту, педагогіки і психології, директором Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України – доктором психологічних наук, професором Лесею Прохоренко підписано меморандум про співпрацю з доктором наук у галузі нейропсихології, керівником клінічної програми «AgapeMinistries», фахівчинею з поведінки, авторкою книги «AutismX3» (у співавторстві з Томасом Маккіном), методичних розробок щодо програм роботи з особами з РАС, синдромом Дауна, розладами поведінки та порушеннями інтелекту, статей з інклюзії, сенсорної інтеграції, системи PECS, прикладного аналізу поведінки (ABA) та інших терапевтичних стратегій для роботи з людьми з розладами аутистичного спектру – Терезою Сіансіоло.

 

 

Під час 3-х годинного спілкування визначено напрями спільної роботи, зокрема проведення ліцензованих тренінгів для фахівців, батьків та співробітників і аспірантів Інституту щодо стратегій розвитку когнітивної (пізнавальної) та соціо-емоційної сфер дітей з особливими потребами, семінарів та практик з проведення методик діагностування розладів спектру аутизму (РАС), синдрому Дауна, практичних методів роботи з дітьми з реактивними розладами прихильності/прив’язаності, та  порушеннями інтелектуального розвитку.

 

 

В Україні, доктор Тереза Сіансіоло у співраці з Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України та директором Психологічного консультативно-тренінгового центру Інституту – кандидатом психологічних наук Тетяною Костенко, розпочинає навчальний проєкт з АВА терапії, який розрахований не лише для фахівців, що працюють з дітьми з РАС, а й на підтримку батьків таких дітей. Навчальний курс вміщує як теорію так і практику, яка проходитиме на базі Психологічного консультативно-тренінгового центру ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

Заступник директора Інституту з наукової роботи – кандидат педагогічних наук Наталія Ярмола, заступник директора Інституту кандидат психологічних наук Олег Орлов, доктор педагогічних наук Володимир Шевченко, доктор педагогічних наук, професор, академік В’ячеслав Засенко під час обговорення практичних заходів запропонували сумісне проведення з доктором Терезою Сіансіоло практикумів та майстер-класів на базі Інституту щодо застосування методів навчання окремими блоками, розширення поведінкових знань, безпомилкового навчання АВА-терапії та укладання планів корекційної роботи.

 

 

Презентація навчального  курсу у Терези Сіансіоло ”АВА-терапія”, де здобувають нові знання стосовно корекційної педагогіки у роботі з дітьми і дорослими, які мають проблеми в сприйнятті, засвоєнні інформації, розвитку пам’яті й мовлення відбудеться на VII Міжнародному конгресі зі спеціальної педагогіки та психології «Особливі діти: від рівних прав – до рівних можливостей» 7-8 жовтня 2021 року.

Водночас, пріоритетними цілями зустрічі була співпраця з батьками дітей з особливими потребами, координатором яких виступила мама дитини з розладами аутистичного спектру пані Анастасія з м. Слов’янська. Мова йшла про розроблення та впровадження на базі Інституту сучасних програм для родин, які виховують дітей з ООП.

На перспективу планується виконання сумісних проєктів, налагодження дружніх взаємозв’язків тощо.

Щиро вдячні пані Терезі, її перекладачці пані Наталії та пані Анастасії за  цікавий різносторонній дискурс! Маємо надію на плідну співпрацю!