Психологічний напрям Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України інтенсивно набирає обертів та виходить на міжнародний рівень! Колектив Інституту, на чолі з директором Л.Прохоренко, підтримує сучасні ініціативи та завжди йде на крок попереду! І одним з таких кроків є започаткування у Інституті проєкту у напрямі нейропсихології.

 

 

10 червня 2021 року на базі Інституту спеціальноі педагогіки і психологіі імені Миколи Ярмаченка НАПН Украіни організовано і проведнно круглий стіл з міжнародними партнерами – “Перспективи впровадження психотерапії за методом PAT в Україні”.

На заході розкрито сучасний український досвід впровадження PAT в закладах та перспективи наукових досліджень щодо ширшого використання PAT. Участь у роботі круглого столу взяли небайдужі до проблем психічного здоров’я дослідники, психологи-практики, лікарі та керівники медичних закладів, громадські активісти.

У своєму виступі заступник директора з науково-експериментальної роботи, кандидат психологічних наук– Орлов Олег Вікторович наголосив, що в останні кілька років спостерігається прорив у вивченні і впровадженні РАТ (psychedelic assisted therapy) в усьому світі. Сам метод PAT передбачає використання штучно викликаних короткочасних змін в роботі нейронної мережі оперативного спокою (англ. default mode network) в комбінації з традиційними методами психологічної корекції та психотерапії. Такі зміни тимчасово підвищують пластичність психіки, а отже і ефективність психокорекційних методів. Наукові дослідження (напр., Luoma et al., 2020) показують, що метод PAT є втричі більш ефективним за традиційні психотерапію та медикаментозне лікування, щонайменше в терапії ПТСР (посттравматичного стресового розладу); тривожно-депресивних станів у людей, які мають смертельно небезпечні захворювання; резистентної депресії; депресії та соціальної тривоги в дорослих з РАС (розладами аутистичного спектра). Американська FDA надала цим методам статус “проривних”. Очікується, що за 3-5 років ці методи стануть доступним для широкої аудиторії у США та Європі.

Українське суспільство також має значну потребу у впровадженні ефективних методів надання допомоги у сфері охорони психічного здоров’я, зокрема через історичний та сучасний вплив психотравмуючих подій на індивідуальну та колективну психічну сферу українців.

Висловлюємо щиру подяку міжнародним партнерам-організаторам– пані Елізабет Еймс, членкині міждисциплінарної дослідницької групи Boston Psychedelic Research Group (Бостон, США), та пану Джону Кінгу, досліднику в Саламанкському університеті (Іспанія).