Он-лайн cемінар для фахівців щодо психолого-педагогічної підтримки дітей з особливими освітніми потребами в умовах воєнного стану в країні

24 березня 2022 року відділом освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку  Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України разом з колегами Комунального закладу Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ступенів «ГАРМОНІЯ» (м. Борислав) та  Комунальним закладом Львівської обласної ради «Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Святого Миколая» (смт Брюховичі) проведено науково-практичний он-лайн семінар для фахівців «ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА ДІТЯМ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ТА КОМПЛЕКСНИМИ ПОРУШЕННЯМИ РОЗВИТКУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В КРАЇНІ».

Програма семінару 24.03.22 (завантажити)

На заході обговорено та представлено напрацювання відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку в контексті  організації освітнього процесу  та психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в умовах очного, дистанційного та змішаного навчання в умовах воєнного стану в Україні (О.Чеботарьова, доктор. пед. наук, завідувач відділу). Було анонсовано актуальні посібники, навчально-методичні матеріали та дидактичні розробки, методичні рекомендації, пам’ятки та презентації  співробітників відділу (Г.Блеч, І.Бобренко, І.Гладченко, О.Мякушко, С.Трикоз, І.Сухіна), які розроблено відповідно воєнного стану в країні.

Фахівцями КЗ ЛОР «ГАРМОНІЯ» було висвітлено досвід організації роботи навчально-реабілітаційного центру в умовах військових дій в країні, стратегії підтримки дітям спеціальних та загальноосвітніх закладів, які евакуйовано та розміщено для проживання та навчання в установі (А.Кухар, в.о. директора НРЦ «Гармонія»), інструментарій педагога для роботи з дітьми з інтелектуальними порушеннями в кризових ситуаціях, ресурси підтримки учнів в умовах дистанційного навчання (О.Шепічак, заступик директора з начальної роботи).

Комунальним закладом «Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Святого Миколая» було презентовано доповідь «Комплексний підхід до організації навчання  дітей з  порушеннями інтелектуального розвитку в умовах воєнного стану в країні» (Н.Цимбалюк, директор НРЦ «Центр Святого Миколая»).

Також фахівцями було представлено технології навчання та реабілітації дітей з інтелектуальними та комплексними порушеннями розвитку, які отримали травмівний досвід (І.Лукачук, заступник директора з навчальної роботи), окреслено дієві психокорекційні техніки та технології роботи з молодшими школярами (Н.Білецька, вчитель початкових класів).

У семінарі брали участь також  педагоги спеціальних закладів загальної середньої освіти м. Києва, Білої Церкви, Дніпра та ін. Зокрема прозвучали виступи  «Дистанційне навчання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку як засіб допомоги та підтримки учнів в умовах воєнного часу в країні» (Л.Остапенко,  директор НРЦ №17 м. Києва);«Стратегії підтримки та допомоги дітям з комплексними порушеннями розвитку  у кризових ситуаціях» (Н.Іоганова, заступник з навчальної роботи СПІ №15 м. Києва); підтримка дітей зі складними порушеннями інтелектуального розвитку в умовах воєнного стану в Україні» (О.Павлюченко, директор спеціальної школи №26 м. Києва).

В обговоренні взяли участь педагоги спеціальної школи «Шанс» м. Дніпро (К.Тороп, директор спеціальної школи «Шанс») та практичні працівники інших закладів нашої країни.

У ході семінару науковцями та практичними працівниками були обговорені практичні поради щодо роботи з дітьми з особливими потребами та членами їхніх сімей,  основні умови використання психокорекційних методів та технологій щодо подолання різних аспектів травми та її наслідків у  дітей та їхніх родин.

Підводячи підсумки науково-практичного семінару, який відбувся в день (рівно місяць героїчної боротьби нашого народу із загарбниками), було висловлено  пропозиції щодо подальшого обміну науковими і практичними знаннями та досвідом, проведення роз’яснювальних заходів, які  сприятимуть підвищенню компетентності фахівців та рівня допомоги дітям з особливими освітніми потребами та їхнім родинам, які постраждали внаслідок військових дій в Україні.

Висловлюємо щиру вдячність усім учасникам семінару, віримо в перемогу над ворогом і відновлення мирного життя в країні. Усім освітянам зичимо здоров’я, оптимізму та віри. 

Все буде Україна!