Психологічна підтримка родин, які виховують дітей з порушеннями когнітивного розвитку в умовах воєнного стану

04 квітня в онлайн режимі співробітниками відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України було проведено круглий стіл на тему: «Психологічна підтримка родин, які виховують дітей з порушеннями когнітивного розвитку в умовах воєнного стану». Перед науковцями відділу постали важливі виклики та висунуто актуальні аспекти соціальної психолого-педагогічної проблеми, а саме:

1. Розробка нової концепції психологічної підтримки дітей з порушеннями когнітивного розвитку в ексквізитній ситуації (ситуації воєнного стану);

2. Психологія ексквізитних ситуацій;

3. Вивчення й висвітлення динаміки протікання переживання в умовах воєнного стану;

4. Розробка методології та методичного інструментарію проблеми адаптації у дітей з порушеннями когнітивного розвитку в умовах воєнного стану;

5. Розроблення рекомендацій батькам, з психологічної підтримки дітей з порушеннями когнітивного розвитку в умовах воєнного стану.

В обговоренні прийняли участь: Бабяк Ольга Олексіївна, кандидат психологічних наук, старший дослідник, завідуюча відділом; Прохоренко Леся Іванівна, доктор психологічних наук, професор, директор Інституту; Душка Алла Луківна, доктор психологічних наук, доцент, головний науковий співробітник відділу; Омельченко Ірина Миколаївна, доктор психологічних наук, старший  науковий співробітник, провідний науковий співробітник відділу; Баташева Наталія Іванівна, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник відділу; Орлов Олег Вікторович, кандидат психологічних наук, заступник директора з науково-експериментальної роботи; Шевченко Юлія Василівна, науковий співробітник відділу; Бужинецька Ксенія Борисівна, молодший науковий співробітник відділу.

Було прийнято рішення, у найближчий час спрямувати зусилля науковців на вирішення окреслених вище актуальних викликів. Найновітніші розробки ми будемо розміщати на сайті інституту https://ispukr.org.ua та на нашій сторінці Facebook.

Якщо Вам чи вашій дитині з порушеннями когнітивного розвитку (із затримкою психічного розвитку, порушенням інтелектуального розвитку лекого ступеня, розладами аутистичного спектру, синдром дефіциту уваги з гіперактивністю, потрібна особиста консультація, ознайомтеся на сайті Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України https://ispukr.org.ua/?p=6083#.YkrhY6hn3IU з фахівцями Психологічного консультативно-тренінгового центру та зателефонуйте за номером 096 889 71 16.