Скорбимо, пам’ятаємо…

28 травня відійшла в небуття Людмила Сергіївна Вавіна…

Людмила Сергіївна Вавіна, вчений зі світовим ім’ям, фахівець у галузі спеціальної педагогіки та методики навчання рідної мови учнів із порушеннями зору та інтелекту, добре знаний та шанований у нашій країні та за її межами.

Людмила Сергіївна народилася 20 червня 1936 р. у м. Києві, де пройшло її дитинство. Зі шкільних років мріяла пов’язати своє життя з дефектологією. Після закінчення школи вона вступає до Київського державного педагогічного інституту імені О. М. Горького за спеціальністю: «Спеціальна педагогіка, українська мова та література». У 1959 р. закінчила зазначений інститут і отримала кваліфікацію викладача української мови та літератури й звання вчителя спеціальної і середньої школи.

Згодом, за пропозицією завідувача лабораторії олігофренопедагогіки Науково-дослідного інституту педагогіки УРСР Єременка Івана Гавриловича, у 1961 р. була зарахована на посаду лаборанта лабораторії олігофренопедагогіки, а через рік переведена на посаду молодшого наукового співробітника.

Під керівництвом Івана Гавриловича Єременка 30 травня 1968 р. на засіданні ради Науково-дослідного інституту дефектології АН СРСР у Москві вона блискуче захистила кандидатську дисертацію.

Після захисту кандидатської дисертації у 1978 р. вона працювала старшим і провідним науковим співробітником лабораторії олігофренопедагогіки, а з 1994 р. тривалий час очолювала лабораторію тифлопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України, викладала за сумісництвом на кафедрі корекційної педагогіки та спеціальної психології Сумського державного педагогічного інституту імені А. С. Макаренка.

Людмила Сергіївна доклала значних зусиль для розбудови спеціальної освіти в Україні. Вона була членом редакційних колегій збірників наукових праць Інституту спеціальної педагогіки НАПН України, членом науково-методичної комісії МОН України зі спеціальної педагогіки, віце-президентом Всеукраїнської громадської організації «Асоціації тифлопедагогів України». Брала участь у розробці нормативно-правової бази спеціальних освітніх закладів, у виконанні Національних програм «Діти України» та «Здоров’я нації», у розробці концепцій, освітніх стандартів, науково-методичного забезпечення для спеціальних навчальних закладів для дітей із порушеннями зору. Вона є автором численних підручників, програм, науково-методичних матеріалів для спеціальних закладів освіти.

Діяльність Людмили Сергіївни неодноразово була відзначена державою та громадськістю. Вона мала знак «Відмінник народної освіти» (1976 р.); медаль «Ветеран праці» (1985 р.); медаль А. С. Макаренка (1986 р.); Знак «Відмінник освіти України» (2001 р.); нагороджена Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2003 р.); знак «Василь Сухомлинський» (2006 р.).

Людмила Сергіївна – автор понад 200 науково-методичних праць, серед яких – 4 монографії, 10 науково-методичних посібників, 32 методичних рекомендацій, 50 навчальних програм, дидактичні матеріали для учнів спеціальних шкіл, понад 250 статей. Вона є автором оригінальних букварів та підручників з української та російської мов для учнів спеціальних шкіл.

Людмила Сергіївна під керівництвом І. Г. Єременка була фундатором запровадження диференційованого навчання у спеціальних закладах України. Загальний стаж наукової роботи Л. С. Вавіної понад 50 років. Упродовж своєї науково-дослідної й педагогічної діяльності Людмила Сергіївна створила наукову школу в галузі спеціальної педагогіки та психології. Під її науковим керівництвом захищено 16 кандидатських дисертацій. Основа цих досягнень – професійність, працелюбність, дар працювати з людьми, наполегливість і доброзичливість.

ВАВІНА Людмила Сергіївна (20.06.1936 – 28.05.2022 рр.)

Ми щиро вдячні їй за добре серце, чуйність, підтримку, людяність, доброту, знання і поради, якими вона завжди ділилася з нами! Людмила Сергіївна назавжди залишиться в наших серцях і пам’яті!

Висловлюємо глибоке співчуття рідним і близьким! Вічна і світла пам’ять! Царство небесне! Нехай світла душа Людмили Сергіївни спочиває з миром!!!