СПІВПРАЦЯ ТРИВАЄ!

26 лютого 2024 року відділом освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України було проведено круглий стіл «Сучасні стратегії навчання та підтримки учнів з порушеннями інтелектуального розвитку в умовах кризових викликів». Співорганізатором заходу стала Криворізька спеціальна школа «Перлина» Дніпропетровської обласної ради.

З вітальним словом на заході виступила директор Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, докт. психол. наук, проф. Леся Прохоренко, яка окреслила важливі напрями співпраці Інституту та закладів загальної середньої освіти, що реалізуються, зокрема, у проведенні спільних науково-практичних заходів, розробленні сучасних технологій психолого-педагогічного супроводу дітей та батьків, які виховують дітей з ООП в умовах воєнного стану, публікаціях та ін.

Спікерами круглого столу були науковці відділу та педагоги спеціального закладу освіти, які виступили зі змістовними доповідями:

Олена Чеботарьова, докт. пед. наук, завідувач відділу – «Сучасні стратегії навчання та підтримки дітей з порушеннями інтелектуального розвитку в умовах воєнного стану»;

Ганна Блеч, канд. пед. наук, ст. наук. співроб. – «Проблеми формування навичок читання та письма у дітей з порушеннями інтелектуального розвитку»;

Ірина Гладченко, канд. пед. наук, ст. наук. співроб. – «Формування математичних уявлень у дітей з інтелектуальними порушеннями»;

Інна Бобренко, наук. співроб. – «Сучасні підходи у формуванні здоров’язбережувальної компетентності дітей з порушеннями інтелектуального розвитку»;

Оксана Мякушко, канд. психол. наук, ст. наук. співроб. – «Психоемоційний розвиток дітей з порушеннями інтелекту»;

Ірина Сухіна, канд. психол. наук, ст. наук. співроб. – «Технології формування стресостійкості у педагогів в умовах війни»;

Сніжана Трикоз, канд. пед. наук, ст. наук. співроб. – «Стратегії формування природничих уявлень в учнів з порушеннями інтелектуального розвитку».

Круглий стіл відбувся в контексті реалізації угоди про співпрацю між відділом та спеціальною школою з метою висвітлення досвіду роботи з дітьми з особливими потребами, обміну поглядами на проблеми організації дистанційного навчання, змісту навчання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.

У процесі роботи було представлено досвід роботи педагогів закладу, акцентовано увагу на наявних труднощах, продемонстровано успіхи щодо навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Досвідом роботи закладу в кризових ситуаціях поділилася директор Комунального закладу освіти «Криворізька спеціальна школа «Перлина» Дніпропетровської обласної ради» – Ольга Ільчук.

Вихователь дошкільного відділення, Наталія Топчий та вчитель-логопед закладу Луіза Демчишина в своїх доповідях розкрили тему «Комунікативна взаємодія з дітьми дошкільного віку, як важлива складова педагогічної діяльності в умовах викликів сучасності».

Вчитель початкових класів Марія Коник презентувала сучасні підходи збереження пізнавального потенціалу дітей в освітньому процесі; вчитель української мови та літератури Надія Пасічник розкрила інноваційні методи викладання української мови та літератури в кризових ситуаціях, а вчитель математики Марина Чернявська презентувала сучасні методи навчання математики дітей з ООП.

Під час роботи круглого столу також було представлено шляхи підтримки мотивації при набутті трудових навичок у дітей з ООП (Оксана Вінніченко), розкрито особливості роботи в класах для дітей з інтелектуальними порушеннями помірного ступеня (Наталя Уголькова), продемонстровано ресурсні можливості використання методів підтримки психоемоційного стану дітей і педагогів в умовах сьогодення (Катерина Левченко).

В обговоренні взяли участь колективи спеціальних закладів загальної середньої освіти та закладів з інклюзивним навчанням, фахівці ІРЦ. 

Пропонуємо ознайомитися з презентацією закладу.

Висловлюємо вдячність директорові Ользі Ільчук, педагогічному колективу Криворізької спеціальної школи «Перлина» Дніпропетровської обласної ради і всім учасникам заходу. 

Тримаємо освітній стрій! Наближаємо Перемогу! Слава Україні та її Героям!