НАУКОВА МОЛОДЬ СТАЄ ФАХОВІШОЮ!

29 лютого 2024 року відбулася Всеукраїнська конференція молодих вчених «Освіта осіб з особливими потребами в дії: реалії в умовах війни», яка щороку традиційно проводиться в Інституті спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України і яка є найвостребованішим і наймасовішим зібранням молодих вчених.

Відкрила конференцію, що працювала у форматі онлайн, директор Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, доктор психологічних наук, професор Леся Прохоренко, яка окреслила коло нагальних проблем галузі освіти осіб з особливими потребами і наголосила на важливій ролі саме молодих вчених у їх вирішенні.

З вітальним словом також виступила голова ради молодих вчених Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, доктор філософії, старший науковий співробітник відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Ксенія Бужинецька.

У виступах учасників було різноаспектно охарактеризовано стан розвитку галузі й окреслено цілу низку питань, що потребують нагального вирішення.

Основною метою конференції стало обговорення стратегічних питань реформування освіти дітей з особливими потребами в умовах війни, окреслення нових законодавчо-правових актів, презентація інноваційних освітніх технологій роботи з особливими дітьми в умовах дистанційного навчання. Також розглядалися питання визначення соціалізації в психолого-педагогічній літературі, основних підходів до змісту трудового навчання школярів з порушеннями інтелектуального розвитку, активізації розвитку пізнавальних процесів в учнів із затримкою психічного розвитку та багато інших.

У конференції взяли участь молоді вчені та аспіранти Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, фахівці в галузі спеціальної педагогіки і психології, практичні працівники спеціальних й інклюзивних закладів освіти.

Щиро дякуємо усім, хто долучився до роботи конференції, кому не байдужа доля дітей з особливими освітніми потребами!