СПІВПРАЦЯ ЗІ СУМСЬКИМ ДЕРЖАВНИМ ПЕДАГОГІЧНИМ УНІВЕРСИТЕТОМ ІМЕНІ А.С.МАКАРЕНКА

05 березня 2024 року відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар з міжнародною участю «Інноваційні технології у спеціальній та інклюзивній освіті: шляхи розвитку та впровадження», зорганізований кафедрою спеціальної та інклюзивної освіти Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка спільно з Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

Метою проведення семінару було визначення актуальних питань у сфері спеціальної та інклюзивної освіти та можливостей застосування новітніх технологій корекційно-реабілітаційної допомоги особам з особливими освітніми потребами в умовах воєнного стану в країні.

Під час роботи науково-практичного заходу висвітлено основні тематичні напрями:

1. Інновації в освіті дітей з особливими освітніми потребами: стратегії і технології.

2. Бар’єри в навчанні дітей з когнітивними порушеннями: стратегії підтримки.

3. Адаптація та модифікація навчальних програм для осіб з ООП, які здобувають повну загальну середню освіту (на прикладі мовно-літературної галузі).

4. Організація корекційно-розвивального простору для осіб зі складним порушеннями у Фінляндії.

5. Реалізація комплексної реабілітації осіб зі складними порушеннями психофізичного розвитку.

Активну участь у заході взяли: здобувачі освіти зі спеціальності 016 Спеціальна освіта; фахівці галузі професійної, загальної, спеціальної та інклюзивної освіти; фахівці галузі охорони здоров’я, соціального захисту населення; наукові працівники; представники державних установ, громадських організацій, волонтерського руху; батьки дітей з особливими освітніми потребами.

З вітальними словами до учасників науково-практичного семінару звернулися заступник директора з наукової роботи Навчально-наукового інституту педагогіки і психології Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, кандидат філософських наук, доцент Антон Вертель та завідувач кафедри – професор Оксана Боряк.

Спікерами семінару були:

Олена Чеботарьова – доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, яка представила тему «Інновації в освіті дітей з особливими освітніми потребами: стратегії і технології».

Доповідачем було окреслено сучасні підходи та стратегії розвитку освіти дітей з особливими освітніми потребами, варіативність у застосуванні інноваційних технологій навчання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, представлено наукові здобутки відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

Ольга Бабяк – кандидат психологічних наук, старший дослідник, завідувач відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, яка у доповіді «Бар’єри у навчанні та шляхи подолання у дітей з РАС» розкрила актуальні питання навчання та виховання дітей з розладами аутистичного спектру, детально проаналізувала та означила способи подолання бар’єрів у навчанні дітей з когнітивними порушеннями, презентувала ефективні методи та прийоми корекції небажаної поведінки у дітей, технології формування навичок взаємодії дітей з однолітками та ін.

Анна Бобер – фахівець ІРЦ (вчитель-логопед) комунальної установи «Третій інклюзивно-ресурсний центр» Житомирської міської ради, аспірантка кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, яка на конкретних прикладах висвітлила специфіку адаптації та модифікації навчальних програм для осіб з особливими освітніми потребами, які здобувають повну загальну середню освіту.

Виступи доповідачів викликали жваву дискусію та обговорення серед присутніх науковців, практичних працівників та здобувачів освіти.

Дякуємо за професійну комунікацію та плідну співпрацю усім учасникам семінару! Вдячні Збройним Силам України за можливість жити, навчатися і працювати!