Українська жестова мова: жестівник

Кульбіда С.В., Рибак О.А., Адамюк Н.Б. (2023). Українська жестова мова: жестівник. Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. Київ: ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України, 2023. 220 с.

Крізь призму історичного і сучасного джерелознавства (словників жестів, жестівників), емпіричної бази зразків жестового мовлення відділу української жестової мови обґрунтовано доцільність вивчення і номінацію жестових одиниць конфігурації «ОДИН», «ВКАЗІВНИЙ ПАЛЕЦЬ» та (їхніх варіантів), із залученням теоретико-методологічного інструментарію методики аналізу кінетичного матеріалу. Здійснено системне дослідження поширення семантики у використанні носіїв лінгвістичного опису мовного членування кінетичних особливостей УЖМ та встановлено межу між власне застарілими і сучасними формами жестових одиниць. Експериментально апробовано, перевірено логіко-структурну модель аналізу жесту, як дослідницьке знаряддя, що допомагає здобувати цілісне теоретичне знання про кінетичні компоненти жестової одиниці. Дослідження базувалося на дескрипції невербальних засобів, які характеризують глуху людину у різноманітних сферах її розумової і практичної діяльності, стосунків з іншими людьми, ставлення до предметів і явищ довкілля, до суспільства та ін. Вагомим внеском у розвиток жестового мовознавства стало введення до наукового обігу дефініцій «конфігурація «ОДИН», «позиція долоні», «активна рука», що відповідає чинним тенденціям вивчення національних жестових мов на сучасному етапі. У мовознавчій розвідці відбито функціонально й генетично зіставну інформацію про різні компоненти жестових одиниць, як структурного рівня мови – кінетики, що засвідчує унікальність проаналізованої порівняльної інформації, можливість принципово нового розв’язання традиційних питань в історичному і сучасному контексті джерелознавства УЖМ в Україні, визначення суттєвих ознак стандарту кінетичного рівня УЖМ.

Жестівник підготовлено за результатами фундаментального наукового дослідження планової теми «Теоретико-методичні засади забезпечення комунікативної доступності освітнього середовища для осіб із порушеннями слуху (0121U108686) у відділі української жестової мови ІСПП імені Миколи Ярмаченка НАПН України в 2021-2023 рр.

Завантажити