ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ ЗОРУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Цього року відбувається вже XVIII Всеукраїнський фестиваль науки, метою якого є популяризація досягнень науки в Україні, залучення молоді до наукових досліджень, піднесення авторитету та престижу науки в українському суспільстві.

В рамках цього фестивалю в Інституті спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України 16 травня 2024 року відбувся круглий стіл на тему «Психолого-педагогічна підтримка дітей з порушеннями зору в сучасних умовах», метою якого було обговорення нагальних потреб супроводу та підтримки таких дітей, а також їхньої соціально-трудової адаптації.

У процесі роботи увага учасників акцентувалася на таких питаннях:

  • своєчасному наданні дитиням з порушеннями зору допомоги у соціально-психологічній адаптації та інтеграції в соціум;

  • спілкуванні та оволодінні дітьми з порушеннями зору соціально-культурним досвідом в умовах закладу дошкільної освіти;

  • розробленні рекомендацій для батьків щодо їхньої допомоги і підтримки дітей з порушеннями зору в умовах сім’ї та ін.

В обговоренні означених питань взяли активну участь співробітники відділу освіти дітей з порушеннями сенсорного розвитку: ВАДИМ КОБИЛЬЧЕНКО, докт. психол. наук, проф., головний науковий співробітник; ОЛЕГ ЛЕГКИЙ, канд. пед. наук, старший науковий співробітник; КАТЕРИНА ДОВГОПОЛА, канд. психол. наук, старший науковий співробітник; СВІТЛАНА КОНДРАТЕНКО, науковий співробітник; ОЛЕНА ПАЛАМАР, канд. психол. наук, науковий співробітник; а також практичні працівники спеціальних й інклюзивних закладів освіти, управлінці.

Щиро дякуємо всім учасникам зібрання!