Педагогічна Толока «Створюємо ефективне освітнє середовище для дітей з порушеннями слуху»

Відповідно до програми IV Міжнародного конгресу зі спеціальної педагогіки та психології «ПЕДАГОГ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ПРОСТОРІ: ТРАЄКТОРІЯ ФАХОВОЇ САМОАКТУАЛІЗАЦІЇ» відбулася Педагогічна Толока «Створюємо ефективне освітнє середовище для дітей з порушеннями слуху».

Модераторами заходу виступили: співробітники Відділу освіти дітей з порушеннями слуху Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України – С.Литовченко, О.Таранченко, О.Федоренко, В.Жук, В.Литвинова, Н.Піканова; педагоги Черкаського НРЦ «Країна добра Черкаської обласної ради», на чолі з директором І.Зганяйко; фахівці Центру слухової реабілітації «Аврора» Т.Богданович та В.Конюшняк.

У Толоці взяли участь понад 30 учасників – спеціалісти Інституту модернізації змісту освіти, викладачі вишів; педагоги інклюзивно-ресурсних центрів, спеціальних та інклюзивних шкіл, закладів дошкільної освіти, навчально-реабілітаційних центрів, які навчають дітей з порушеннями слуху.

Фахівці об’єднали зусилля для обговорення та вирішення актуальних питань, як от: технології конструювання інклюзивного освітнього середовища, сутність та стратегії диференційованого викладання, адаптації та модифікації з урахуванням індивідуальних потреб дитини, оцінка можливостей та потреб дітей з порушеннями слуху, особливості реалізації змісту освіти відповідно до Концепції НУШ.

Представлено досвід роботи Реабілітаційного відділення НРЦ, умови ефективності слухової абілітації, сучасні технології слухопротезування та адаптації середовища для учнів з порушеннями слуху.

Зацікавленість учасників викликав презентований Посібник «Дитина з порушеннями слуху: навігація для батьків», підготовлений співробітниками Відділу та виданний за сприяння Центру слухової реабілітації «Аврора».

Дякуємо всім учасникам Педагогічної Толоки за констркутивну розмову, цікаві виступи та сподіваємося на подальшу співпрацю!