ІV ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИФЛОФОРУМ «ДІТИ З ПОРУШЕННЯМИ ЗОРУ: ВІД ЗАДАТКІВ ДО ОБДАРОВАНОСТІ. РОЗВИТОК ДИТИНИ В УМОВАХ ВІЙНИ»

16 травня 2022 року  відбувся щорічний захід, який організовує Відділ освіти дітей з порушеннями зору Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України в рамках ДНІв НАУКИ.

Тифлофорум відкрила Прохоренко Леся Іванівна, доктор психологічних наук, професор, директор Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України та підкреслила важливість та актуальність події в даний час.

Всі учасники, а це понад 1000 фахівців зі всієї України, мали змогу ознайомитися як з науковими розробками так і з практичними технологіями роботи з дітьми з порушеннями зору.

Спікерами ТИФЛОФОРУМу 2022 були:

Набоченко Ольга Олександрівна, державний експерт експертної групи з питань позашкільної та інклюзивної освіти директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН. Кандидат педагогічних наук, вчитель вищої категорії, методист, тифлопедагог, з темою: «Діюча нормативно-правова база щодо освіти осіб з ОПП».

Курінна Владислава Русланівна, молодший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями зору Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, психолог, з темою: «Психологічна підтримка дітей з порушеннями зору в умовах воєнного часу»

Недоріченко Тетяна Сергіївна, консультант ЦПРПП з питань інклюзивної та спеціальної освіти, корекційно-розвиткової роботи, психолог практик Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради м. Полтави, з темою: «Підтримка дітей під час війни. Тривоги та подолання кризових станів».

Кобильченко Вадим Володимирович, доктор психологічних наук, старший науковий співробітник, головний науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями зору Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України; Омельченко Ірина Миколаївна, доктор психологічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, з темою: «Війна як довготривала деприваційна ситуація».

Костенко Тетяна Миколаївна, кандидат психологічних наук, завідуюча відділом освіти дітей з порушеннями зору Інституту спеціальної педагогіки і психології  імені Миколи Ярмаченка НАПН України, психолог, з темою: «Резилієнс у дітей з порушеннями зору».

Довгопола Катерина Станіславівна, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями зору Інституту спеціальної педагогіки і психології  імені Миколи Ярмаченка НАПН України, психолог, з темою: «Смартфон як інструмент розвитку та корекції у роботі з дітьми з порушеннями зору»

Дігтенко Марина Володимирівна, віцепрезидент Асоціації ДІЄвих психологів України, дитячий та юнацький психотерапевт, практичний психолог Комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр Полтавської міської ради», з темою: «Травматична криза. Форми роботи і техніки відновлення»

Кузнецова Наталя Володимирівна, вчитель-дефектолог (тифлопедагог)

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №81 «Бірюсинка» Запорізької міської ради Запорізької області; Остапенко Валерія В’ячеславівна, вчитель-дефектолог (тифлопедагог) Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №81 «Бірюсинка» Запорізької міської ради Запорізької області, з темою: «Онлайн-платформи, веб-ресурси у процесі роботи з дітьми з особливими освітніми потребами».

Кушнір Галина Петрівна, аспірантка другого року навчання Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, тифлопедагог, вчитель початкових класів спеціальної школи № 5 імені Я.П. Батюка м. Києва, з темою: «Дидактичні ігри та вправи у роботі з незрячими дітьми на уроках математики у першому класі».

Вітюк Тетяна Богданівна, вчитель тифлопедагог Вигодської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради, з темою: «Особливості навчання музичної грамоти незрячих та дітей з порушеннями зору».

Рібцун Юлія Валентинівна, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу логопедії Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, з темою: «Психолого-педагогічна підтримка дітей із функціонально-зоровими труднощами в умовах війни».

Кондратенко Світлана Вікторівна, науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями зору Інституту спеціальної педагогіки і психології  імені Миколи Ярмаченка НАПН України, з темою: «Розвиток дитини з порушеннями зору в умовах стресових факторів»

Легкий Олег Михайлович, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями зору Інституту спеціальної педагогіки і психології  імені Миколи Ярмаченка НАПН України, з темою: «Ігрова діяльність як фактор розвитку пізнавальних здібностей дітей з порушеннями зору».

Чернявська Ірина Олександрівна, вихователь ЗДО №47 «Берізка» компенсуючого типу для дітей з порушеннями зору м.Краматорськ Донецької області, з темою «Оптичні ілюзії для чомусиків».

ЩИРО ДЯКУЮЄМО за участь, активність, бажання працювати і змінювати світ на краще для наших маленьких українців!

До зустрічі вже на V Тифлофорумі, і щиро віримо, що ми вже його проведемо онлайн!

Слава Україні! Нашим героям слава і низький уклін і подяка!