ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «ДІТИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ: ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ДОПОМОГА»

17 травня 2022 року відбувся щорічний захід, який організовує Відділ психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України в рамках ДНІВ НАУКИ.

Науково-практичний семінар відкрила Прохоренко Леся Іванівна, доктор психологічних наук, професор, директор Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України та підкреслила важивість та актуальність події в даний час.

Всі учасники, а це близько 1000 фахівців зі всієї України, мали змогу ознайомитися як з інноваційними розробками так і з практичними технологіями роботи з дітьми з особливими потребами, а також обговорили нагальні питання підтримки осіб з особливими потребами у воєнний час .

Спікерами науково-практичного семінару 2022 були:

ЛЕСЯ ПРОХОРЕНКО, доктор психологічних наук, професор, директор Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. З темою виступу: «ОСВІТА ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ ВІЙНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ВИКЛИКИ».

ОЛЬГА БАБЯК, кандидат психологічних наук, старший дослідник, завідувач відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. З темою виступу: «ДІТИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ КРИЗОВИХ ВИКЛИКІВ: ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ РОБОТИ».

СВІТЛАНА ПРИТИКОВСЬКА, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дефектології та фізичної реабілітації Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського», директор Одеського СЗДО №193 компенсуючого типу. З темою виступу: «ВИКОРИСТАННЯ ВПРАВ З РОЗВИТКУ ОПЕРАТИВНОЇ ПАМ’ЯТІ У КОРЕКЦІЙНІЙ РОБОТІ З ДІТЬМИ З ООП».

ОЛЬГА ФОРОСТЯН, завідувач кафедри дефектології та фізичної реабілітації, доктор педагогічних наук, професор, Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського». З темою виступу: «ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИВАЛЬНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ».

ГАННА СОКОЛОВА, в. о. декана медичного факультету, доктор психологічних наук, професор кафедри дефектології та фізичної реабілітації Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського». З темою виступу: «ФОРМУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ МЕТОДАМИ АРТ-ТЕРАПІЇ».

ІРИНА ОРЛЕНКО, завідувач Одеського обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти КЗВО «ОАНО ООР», доктор філософіі, психолог вищої категорії. КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради». З темою виступу: «ПРАКТИКА РОБОТИ З ДІТЬМИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В ОНЛАЙН-ФОРМАТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ».

НАТАЛІЯ ГОНЧАРУК, доктор психологічних наук, доцент, доцент кафедри загальної та практичної психології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. З темою виступу: «ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ПОДОЛАННЯ ПОСТТРАВМАТИЧННОГО СТРЕСУ У РОБОТІ З ДІТЬМИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ».

КРІСТІНА ТОРОП, заслужений працівник освіти України, кандидат психологічних наук, вчитель-дефектолог вищої категорії, вчитель-методист, директор КЗО «Спеціальна школа «ШАНС» Дніпропетровської обласної ради». З темою виступу: «НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ».

ІРИНА ОМЕЛЬЧЕНКО, доктор психологічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. З темою виступу: «НАПРЯМИ ДІАГНОСТУВАННЯ СИМВОЛІЗАЦІЇ ЯК МЕХАНІЗМУ ОРІЄНТУВАННЯ В СИТУАЦІЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ (ВОЄННОГО СТАНУ) В СТРУКТУРІ КОМУНІКАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДОШКІЛЬНИКА З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ».

АЛЛА ДУШКА, доктор психологічних наук, доцент, головний науковий співробітник відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. З темою виступу: «ДОПОМОГА БАТЬКАМ ДИТИНИ З РАС В УМОВАХ ПСИХОЕМОЦІЙНОЇ НАПРУГИ».

НАТАЛІЯ БАТАШЕВА, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. З темою виступу: «ПІДТРИМКА ЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ДІТЕЙ З ООП ПІД ЧАС ВІЙНИ».

КСЕНІЯ БУЖИНЕЦЬКА, молодший науковий співробітник відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. З темою виступу: «РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ БАТЬКІВ, ЯКІ ЧЕРЕЗ ВІЙНУ РОЗЛУЧЕНІ З ДИТИНОЮ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ».

ЮЛІЯ ШЕВЧЕНКО, науковий співробітник відділу психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. З темою виступу: «ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ДІТЯМ ЗАСОБАМИ ІГРОВОЇ ТЕРАПІЇ В УМОВАХ НАВЧАННЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ».

КОНДРАТЮК ЖАННА, аспірантка Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, директор Комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр» Вишгородської міської ради. З темою виступу: «ПРОФЕСІЙНА ІДЕНТИЧНІСТЬ ФАХІВЦІВ КОНСУЛЬТАНТІВ ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИХ ЦЕНТРІВ У ВИМІРАХ ВОЄННОГО СТАНУ».

ЩИРО ДЯКУЮЄМО за участь, активність, бажання працювати і змінювати світ на краще для наших маленьких українців!

Працюємо плідно, у нових реаліях, з Україною в серці!

Слава Україні! Нашим ГЕРОЯМ СЛАВА, НИЗЬКИЙ УКЛІН І ПОДЯКА!

Працюємо на перемогу!