Гостьові лекції – метод навчання нового рівня освіти

Вже стало традицією у вищій школі України  запрошувати науковців Інситиуту спеціальної педагогіки та психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України на гостьові лекції. Цей вид діяльності сприяє налагодженню співпраці між закладами вищої освіти України та наукових установ.

Так, 31 березня Леся Іванівна Прохоренко, доктор психологічних наук, професор, директор Інституту спеціальної педагогіки та психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України презентовано лекцію «Особлива дитина у родині: переорієнтування цілей небажаної поведінки»  для здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 053 Психологія і викладачі Факультету психології та соціальної роботи ОНУ імені І.І.Мечникова.

Під час лекції було презентовано авторські техніки роботи з небажаною поведінкою дитини, а саме з чотирьма категоріями помилкової мети поведінки дитини: увага, вплив, помста і ухилення.

Після завершення виступу студенти і викладачі були вдячні шановній професорці за цікаву й змістовну лекцію, яка є джерелом розвитку психологічної компетентності та майбутньої професійної майстерності.

11 квітня докторкою психологічних наук, головним науковим співробітником Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, Аллою Луківною Душкою була прочитана гостьова лекція для студентів і виклалачів кафедри соціальної роботи та освітніх і педагогічних наук Навчально-наукового інституту психології та соціальної роботи Національного університету “Чернігівський колегіум” імені Т.Г.Шевченка.  Тема лекції: «Робота з батьками, які виховують дітей з ООП». Алла Луківна професійно розставила акценти, окреслила те, над чим треба працювати в окресленій темі, поділилася вивченим закордонним досвідом.

19 квітня 2023 року Чеботарьова Олена Валентинівна, доктор педагогічних наук, завідувач відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України провела гостьову лекцію на тему: «Сучасний зміст освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку в умовах кризових викликів» у Волинському національному університеті імені Лесі Українки для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 016 Спеціальна освіта.

Під час лекції було презентовано основні підходи до розроблення змісту навчання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку; висвітлено провідну роль компетентнісного-орієнованого навчання дітей з особливими освітніми потребами; презентовано сучасне навчально-методичне забезпечення навчання дітей в умовах воєнного стану в країні, висвітлено результати наукового дослідження відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку; представлено навчально-методичні та дидактичні ресурси як інструментарій підтримки та психолого-педагогічного супроводу навчання, виховання та розвитку дітей з порушеннями інтелекту в умовах воєнного стану в країні.

Олена Валентинівна зацікавила способом подання інформації та комунікацією зі здобувачами вищої освіти в процесі проведення лекції.

Лекція була насиченою та викликала жвавий інтерес у слухачів.

Активність здобувачів вищої освіти, їхня зацікавленість у таких зустрічах мотивує і надалі продовжувати практику проведення гостьових лекцій. Після завершення виступу студенти і викладачі були вдячні шановній Олені Валентинівні за цікаву й змістовну лекцію, яка є джерелом розвитку фахової компетентності майбутніх педагогів.

Працюємо на Перемогу!!! Все буде Україна!!!